Culinair, CurlsCulinair
Ik heb met vrienden de goede traditie om elke film over de man die, als een van de weinige onder ons, legaal mag doden in de bioscoop te zien. Ik heb het natuurlijk over Bond, James Bond. Ook deze keer waren de kaartjes snel in the pocket en was ik helemaal klaar voor deze blockbuster. Thuis dronk ik mijn drankje al een week shaken, not stirred en keek ik de laatste film terug om alvast in de stemming te komen. Het was een waar spektakel. Snelle auto’s, moderne gadgets, mooie vrouwen en een nooit ouder wordende Bond. Maar lieve lezers, een tip wil ik jullie wel meegeven als je naar deze ruim twee uur durende actiefilm gaat. Neem wel een pak zout mee in plaats van een korreltje. Het is namelijk af en toe wel een tikkeltje vergezocht. I know, een license to kill slaat natuurlijk ook nergens op, maar dat klinkt in elk geval nog wel stoer. Maar dat 007 in zijn eentje een heel leger het zwijgen oplegt, tja, om zo te zeggen, ik doe het hem niet na. Maar wie weet jij wel, dus ik laat de geloofwaardigheid geheel aan jou over. Toen de aftiteling begon en het testosteron gehalte niet meer van het doek afspatte, had ik wel zin in een stevig maal. Ik maakte gevulde aubergine met rundergehakt en een pittige gezouten saus. Ik heb al weer zin in de volgende keer. Het zout heb ik al in huis, dus James, laat je ons niet te lang wachten?
- 4 aubergines
- 400 gram rundergehakt
- 3 tomaten
- 2 kleine uien
- 2 teentjes knoflook
- Snuf kaneelpoeder
- 2 el Pul biber (pittige paprikapoeder bij de Islamitische winkel te koop) Anders is chilipoeder een goed alternatief
- 2 el komijn
- Zout
- Peper
- 100 gram feta
- 2 el tomatenpuree
- 200 ml water
- 250 ml Turkse yoghurt
- 2 el pul biber (zie opmerking hierboven)
- 2 el gedroogde munt
- Flinke snuf zout
- Verwarm de oven op 220 graden
- Snijd van de aubergines om en om een stuk schil af (soort van circustent effect)
- Prik de aubergines aan alle kanten een paar keer in met een mes
- Bestrijk de aubergines met zonnebloemolie
- Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
- Zet circa 45 minuten in de oven totdat je er met een mes in het dikste gedeelte makkelijk doorheen komt
- Maak ondertussen de vulling
- Snipper de uien en hak de knoflook fijn
- Giet wat olijfolie in een pan en smoor de uien in een paar minuten glazig
- Kruis de tomaten aan de bovenkant in en leg in een bak met kokend water
- Voeg het gehakt toe en bak tot het bruin en rul is
- Voeg de pul biber of chilipoeder toe
- Schep goed door de gehakt
- Ontvel twee tomaten en snijd in blokjes
- Voeg de knoflook en tomaten toe in de pan
- Schep weer goed om
- Laat nu op zacht vuur het vocht verdampen
- Dat duurt circa 15 minuten
- Draai het vuur uit en voeg de komijn en naar smaak peper en zout toe
- Haal de aubergines uit de oven
- Snijd ze bijna doormidden (laat kop en uiteinde aan elkaar zitten) en trek ze voorzichtig een beetje uit elkaar
- Vul elke aubergine met een kwart van het gehaktmengsel
- Meng 2 el tomatenpuree met 200 ml water
- Giet dat in een grote ovenschaal of twee kleine ovenschalen
- Verdeel de aubergines over de ovenschalen en dek af met aluminiumfolie
- Zet de oven terug naar 180 graden
- Zet de schaal of schalen terug in de oven
- Bak de aubergines nog eens 30 minuten
- Haal dan het folie er af
- Verkruimel de feta en snijd de derde tomaat in dunnen partjes
- Leg op elke aubergine wat plakjes tomaat en bestrooi met de feta
- Zet de aubergines zonder de folie terug in de oven
- Laat nog 15 minuten garen in de oven tot de kaas lichtelijk gesmolten is
- Doe de yoghurt in een kom
- Voeg de pul biber of chilipoeder, de gedroogde munt en zout toe
- Roer goed door
- Serveer bij de aubergines
Geef een reactie