Neerlands beste chef
Vrienden vragen mij wel eens waarom ik mezelf niet een keer opgeef voor het kookprogramma Masterchef. Zestien amateurkoks strijden daarin om de beste kok van Nederland te zijn. De waarheid is, ik durf niet. Bij de gedachte alleen al schiet ik in de kookstress. Ik kan nu eenmaal niet zo goed koken onder druk. Zelf vind ik de Australische versie van Masterchef het leukste om naar te kijken en om inspiratie op te doen. Daar lijkt het wel of de lat nog hoger wordt gelegd.
De meest beroemde chefs vertonen daar hun kunsten aan de kandidaten. Kenmerkend voor de Australische keuken zijn frisse en lichte smaken. Maar ook veel mediterrane ingrediënten zoals aubergine, pesto en ansjovis. Vandaag oefen ik op een van de favoriete gerechten op de beroemde kookschool van de Australische Rosa Matto. Een Australische kip. En wie weet wordt ik nog wel eens Neerlands beste chef. Ergens in 2020 of zo….
- 6 drumsticks
- 4 salieblaadjes, fijngesneden
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 tl zeezout
- ½ el citroensap
- 4 el olijfolie
- 1 aubergine, in kleine blokjes gesneden
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 el platte peterselie, fijngesneden
- 1 el balsamicoazijn
- 1 rode peper, fijngesneden
- Meng de salieblaadjes met de teen knoflook, zeezout, citroensap en 1 el olijfolie
- Marineer de kip in de koelkast circa 1 uur in dit mengsel
- Bak de blokjes aubergine in 2 el olijfolie in 5 minuten bruin
- Blijf goed roeren tot de aubergine zacht en gaar is
- Laat afkoelen in een schaal
- Meng ui, 2 tenen geperste knoflook, peterselie en peper met 1 el olijfolie en 1 el balsamico azijn
- Meng de aubergine met het uienmengsel
- Breng op smaak met zout en peper
- Verhit de oven op 200 graden
- Bak de drumsticks in een ovenschaal in circa 40 minuten gaar
- Verdeel de auberginesalsa over de borden en leg de kip erbij
Geef een reactie