Beloof het me
Beef Wellington. Alleen al bij de naam breekt bij menig mens het zweet uit. Het is voor veel personen dan ook hun nemisis In de keuken. Een verkeerde handeling en je blijft zitten met een grijs stuk vlees verpakt in een verbrand stuk bladerdeeg. Het is mij namelijk ook overkomen. En daarom moest dit varkentje gewassen worden. Of in dit geval de rosbief van 600 gram aan een stuk. Traditiegetrouw wordt dit gerecht bereid met ossenhaas, maar dat werd me à 30,00 euro voor twee personen in deze toch al dure decembermaand net effe iets te gortig. Toch wel lichtelijk huiverig begon ik met het maken van een duxelle (champignonmengsel) om vervolgens het stuk rosbief aan alle kanten aan te braden. Ik ga jullie de rest van de kookstappen niet verder uitleggen, die kun je hieronder zelf wel lezen. En dan ook maken hè! Beloof het me.
- 600 gram rosbief aan een stuk
- 6 mooie stukken parmaham
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 teen knoflook
- 4 plakken bladerdeeg
- 1 ei
- Mosterd
- Snij de champignons ragfijn met een mes of in de keukenmachine
- Hak de teen knoflook ook heel fijn
- Verhit een anti aanbakpan op hoog vuur zonder olie of boter
- Voeg de fijngehakte champignons en de knoflook toe en bestrooi met tijm
- Bak tot al het vocht er uit is en er een plak ontstaan is, dit heet een duxelle
- Haal de plak uit de pan en laat afkoelen
- Giet een grote scheut olijfolie in de pan en wals goed zodat de hele bodem bedekt is
- Braad het vlees aan alle kanten aan zodat het mooi dichtgeschroeid is
- Haal uit de pan en leg op een bord en kwast alle kanten in met mosterd
- Leg de plakken ham dakpansgewijs op een stuk plastic folie
- Leg daarop de plak duxelle
- Leg daarop het stuk vlees
- Rol de ham met het mengsel met behulp van de folie over het vlees zodat het vlees ingepakt wordt
- Leg minimaal 30 minuten weg in de koelkast
- Rol de bladerdeeg uit tot een lange rechtvormige lap
- Haal het vlees uit de koelkast en verwijder de folie
- Leg de bladerdeeg op plastic folie en het vlees erop
- Splits het ei
- Bestrijk de randen van het deeg met het eiwit
- Rol weer met behulp van de folie het deeg over het vlees
- Vouw de zijkanten naar binnen zodat het hele vleesstuk goed bedekt is
- Kwast daarna de bovenkant en zijkanten in met het eigeel
- Verwarm de oven op 200 graden
- Leg de beef Wellington op een met bakpapier beklede bakplaat
- Steek evt een vleesthermometer in de zijkant
- Als de kerntemperatuur 50/55 graden is dan is het vlees medium/rare (circa 35/40 minuten)
- Haal het uit de oven en laat nog 5/10 minuten rusten onder aluminiumfolie
- Lekker met broccoli
Johan
Wow! Wat een lef. Zo’n lastig, bekend en traditioneel recept. Super, de tips die je geeft. Al vele malen mogen (s)maken.
Yvette Jaarsma
Wat ontzettend leuk om te horen Johan!Fijn dat het zo’n succes is.
Groetjes, Yvette