Hollandse pot
Dat ik geen culinaire opvoeding genoten heb, dat wisten jullie inmiddels al. Bij ons thuis kwam er standaard elke dag om 17.45 het AGV’tje (aardappels, groenten, vlees) op tafel. En zoals mijn vader dat van zijn ouders had meegekregen at hij eerst het stuk vlees en dan pas de aardappels en groenten. Dus keek ik iedere avond naar een stuk vlees dat was getransformeerd tot een soort van vergrijsde schoenzool. Als ik dat vervolgens dapper had weg gekauwd, kregen we pas de volgende gang. Gekookte bleke aardappels met groenten uit blik stonden hoog in mijn moeders kookrepertoire. Of nog erger, een kwak gekookte andijvie. Toen ik dan ook de respectabele leeftijd had bereikt om mijn eigen stulp te betrekken, ging ik op culinaire ontdekkingsreis in de keuken. Pasta’s, geroosterde asperges, mals rood vlees, ik experimenteerde er lustig op los. Voor mij geen duffe Hollandse pot meer. Maar zo af en toe, noem het nostalgie, heb ik er weer zin in. Biefstuk en geroosterde bloemkool met een kaassausje. Niet suf gekookt, maar geroosterd met citroen en ui in de oven. Ik had nog een restje cheddar in de koelkast, dus dat werd de basis van de saus. Het smaakte zoals het eruit zag: donders lekker! Maar voordat ik straks niet meer thuis mag komen of word verwijderd uit het testament…rest mij nog te zeggen dat mijn moeder een groene godin is in de tuin. Misschien moet ik het toch eens op een akkoordje gooien…
- 2 biefstukken (het liefst kogelbiefstuk)
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 400 ml halfvolle melk
- 100 gram geraspte kaas (Cheddar, Goudse, Parmezaan)
- 1 bloemkool, in roosjes gesneden
- 3 rode uien, in ringen gesneden
- 3 tenen knoflook, uitgeperst
- geraspte schil van 1 citroen
- sap van een halve citroen
- 3 flinke scheuten olijfolie
- peper
- zout
- Verwarm de oven voor op 175 graden en zet een grote ovenschaal klaar.
- Meng de olijfolie, citroensap, citroenschil, rode ui en de knoflook goed door elkaar in een hittebestendige kom
- Voeg vervolgends de bloemkoolroosjes toe en zorg ervoor dat de bloemkoolroosjes rondom goed bedenkt zijn met het oliemengsel, voeg eventueel wat extra olie toe.
- Verdeel de bloemkool over de ovenschaal en bestrooi de bloemkool ruim met peper en zout.
- Rooster de bloemkool 40-45 minuten in de oven tot de bloemkool een lichtbruin korstje heeft gekregen.
- Zet een steelpan op zacht vuur met daarin de boter.
- Laat de boter smelten, maar niet bruin worden.
- Voeg dan in een keer de bloem toe en roer goed door met een garde.
- Laat het mengsel drie minuten op zacht vuur pruttelen.
- Voeg dan beetje voor beetje de melk toe en blijf goed kloppen tot er een gladde massa ontstaat.
- Voeg dan de geraspte kaas toe en laat smelten terwijl je blijft kloppen.
- Maak op smaak met peper en eventueel zout.
- Grill of bak daarna de biefstukken rood of doorbakken of alles daar tussenin.
- Leg op elk bord een mooi bergje bloemkool, daarop de biefstuk met wat garnering (extra kaas of peterselie) en sprenkel de saus rondom.
- Serveer de overgebleven saus in een aparte sauskom erbij.
Geef een reactie