Slow food Carlos
Tijdens een van onze vakanties bivakkeerden meneer en ik naast een restaurant. Nu is dat natuurlijk helemaal niet zo gek, ware het niet dat deze toko gerund werd door ‘slow food Carlos’. Deze oude man was met zijn restaurant annex levenswerk aangesloten bij de zogenaamde ‘slow food movement’. Kijk, en dan heb je mij te pakken. Wij reserveerden dan ook direct een tafel en planden niet veel voor de volgende dag. Dit kon immers wel eens een latertje worden. Precies anderhalf uur later stonden we weer buiten. Die avond had Carlos waarschijnlijk een hete peper in z’n broek, want fast food Carlos was een betere benaming geweest. Diverse voorgerechten/hapjes werden in rap tempo op tafel gezet en als main course moest je beide het visgerecht of beide het vleesgerecht bestellen. Maar ach, ik moet toegeven, lekker was het wel. Hij verdiende dan ook best een tweede kans. Die avond helaas niet veel verandering, maar wij bestelden na het dessert gewoon nog een flesje wijn en toostten op een heerlijke vakantie. Ik ben er dus die vakantie niet achtergekomen wat dat hele slow food nu eigenlijk betekent. Vandaag dit Italiaanse gerecht met de rode variant van witlof. Een heerlijk stuk biefstuk met raddichi en pijnboompitten. Fast, slow, whatever, maak er maar iets moois van.
- 1 krop radicchio rosso
- 1 eetlepel pijnboompitten
- ½ eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels witte wijn
- 2 theelepels balsamicoazijn
- 2 theelepels honing
- 2 Biefstuk
- Was de krop radicchio rosso
- Halveer de krop in de lengte
- Snijd een stukje van de steelaanzet, maar zorg dat de bladen er aan blijven
- Bak de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en laat ze op een bord afkoelen
- Verwarm de olie in de koekenpan en bak hierin de radicchio aan beide kanten in ca. 6 minuten goudbruin
- Druppel er de wijn, de balsamicoazijn en de honing over
- Smoor de groente nog een paar minuten
- Bak de biefstuk zoals gewenst naar rare, medium of well-done
- Voeg wat peper toe
- Verdeel de warme groente over twee borden en strooi er de pijnboompitten overheen
Geef een reactie