Burger met gorgonzola
Gisteren heb ik denk ik de meest lekkere burger in mijn carrière als foodblogger gemaakt. Tenminste als we de mening van meneer CurlsCulinair mogen geloven. Ik zette de burger op tafel en ik zweer het jullie, ik had nog geen twee happen genomen of zijn burger met gorgonzola was foetsie.
Laat je niet verleiden
En dan gebeurt het. Dit herkennen de meeste van jullie vast wel. De grote ik-kijk-het-eten-van-je bord-af blik. Mooi dat ik mij daar niet door laat verleiden om ook maar een hap van deze heerlijke burger weg te geven. Ben je mal! Daar is ie veel te lekker voor.
Goede smaakcombinaties
Het geheim zit ‘m er in dat de smaken goed met elkaar combineren. Het zoute van de bacon is een perfecte tegenhanger voor het romige bijna zoete van de gorgonzola. De asperges geven de burger een lekkere bite terwijl het vlees op je tong smelt en lekker sappig is. Bak de burger niet helemaal door en gaar, het lekkerst is als ie nog een beetje rosé van binnen is. Wil jij echter een doorbakken burger? Dan zou ik ‘m zeker zeven à acht minuten per kant grillen of bakken.
Variaties op gorgonzola
Ben jij nu niet zo’n fan van gorgonzola… Vervang deze dan door cheddarkaas of doe lekker Hollands en koop een pak met plakken jongen of belegen kaas. Je kunt de asperges ook vervangen door gebakken uienringen of komkommer.
Voor inspiratie kijk eens op deze Tex Mex burger met zelfgemaakte chilisaus. Of leef je uit op deze kipkerrie burger! Succes verzekerd!
- 300 gram rundergehakt
- 1 kleine rode ui
- 1 teen knoflook
- 70 gram gorgonzola
- 10 groene aspergetips (pakje 100 gram)
- 4 plakken bacon
- 2 el mayonaise
- 1 el honing
- 1 tl mosterd
- 1 tl oregano
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- 2 hamburgerbroodjes
- Hak de ui en knoflook zeer fijn
- Meng dit met het rundergehakt en voeg oregano toe
- Voeg peper en zout naar smaak toe
- Kneed alles nogmaals goed door elkaar en vorm er twee hamburgers van
- Leg deze in een schaal en dek af met aluminiumfolie
- Zet 30 minuten in de koelkast om op te stijven
- Verhit een grillpan of koekenpan en vet de hamburgers in met olie
- Bak de burgers 5 minuten per kant voor medium rare en 6 minuten per kant voor medium
- Laat daarna even rusten onder aluminiumfolie
- Bak de bacon in het bakvet van de burgers knapperig krokant
- Laat uitlekken op keukenpapier
- Kook de asperges in 3 minuten gaar en giet af
- Snij de broodjes doormidden en verhit een scheutje olijfolie in een pan
- Bak de broodjes 2 minuten op hun snijkant
- Meng de mosterd, mayonaise en honing door elkaar
- Smeer elke helft van burgers in met de mayonaise
- Leg op de twee onderste helften 2 slabladeren
- Leg daarop 5 aspergetips
- Leg daarop de hamburger
- Verdeel de gorgonzola in 2 plakken
- Leg op elke burger een plak gorgonzola
- Leg 2 plakken bacon op de kaas
- Leg daarop de bovenste helft van het broodje
Geef een reactie