Vijf minuten gepiept
Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Dat is in menig huishouden het motto voor de dagelijkse maaltijd. Lekker aardappelen, groenten en vlees/vis of een snel pastamaal dat het liefst binnen een kwartier op tafel staat. Toch zonde, want er zijn zoveel lekkere gerechten die toch net effe wat aparter zijn, maar toch snel na het werk in elkaar gedraaid kunnen worden. Dit is er zo een in die categorie. Leuk als je vrienden te eten krijgt en je inspiratieloos uit je werk komt. Voordat je dan weer naar dat pak rijst of pasta grijpt, denk dan aan deze blog. De uien kosten eigenlijk het meeste tijd, maar die kun je de avond van te voren al maken. Net als de knoflookmayonaise. Maar ach, die heb je in vijf minuten in elkaar gemixt. Wijntje erbij en de oven doet de rest. Wacht, niet teveel wijn, want de burger moet nog wel gebakken worden. Maar da’s ook in vijf minuten gepiept. Eet er een lekkere groene salade bij.
- 4 portobello's
- 4 tartaartjes
- Grote krop sla
- 1 eierdooier
- 100 ml zonnebloemolie
- 1 tl mosterd
- 1 tl citroensap
- 4 rode uien
- 300 ml rode wijn
- 3 el suiker
- Peper en zout
- Snijd de uien in ringen en bak ze zacht in een steelpan
- Voeg suiker, peper, zout en rode wijn toe en breng aan de kook
- Laat tot de helft inkoken
- Zet dan het vuur zacht en laat 30 minuten met deksel op de pan stoven
- Haal na een half uur het deksel van de pan en kook door tot het vocht geheel is opgenomen
- Deze uien kun je eventueel een nacht in de koelkast bewaren
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Zet de portobello's erin
- Laat een kwartier garen
- Pers de knoflookteentjes uit
- Klop voor de mayonaise de eierdooier, citroensap, knoflookteentjes en mosterd met een mixer door elkaar tot het een zachtgeel mengsel is (ongeveer 1 minuut)
- Voeg dan beetje voor beetje de zonnebloemolie toe in kleine straaltjes (ongeveer 5 minuten) terwijl je blijft mixen
- Bak de tartaartjes in een koekenpan drie minuten aan beide zijden bruin
- Besmeer de portobello's met de knoflookmayonaise
- Leg er wat blaadjes sla op
- Daarop vervolgens de tartaartjes
- Drapeer de uien op de burgers
- Leg er een flinke lepel mayo op om het af te maken
Jac
Heerlijk en makkelijk recept. Dank je!
Yvette Jaarsma
Hoor graag hoe het gesmaakt heeft. Mocht je echt geen tijd of zin hebben in zelfgemaakte mayonaise dan kun je ook mayonaise uit pot gebruiken. Maar zelfgemaakte is wel het lekkerst.