Lekker eigenwijs
Over de ingrediënten van een Caesar Salad zijn de meningen sterk verdeeld. Zo gruwt de een bij de gedachte aan stukjes ansjovis door de salade, terwijl de ander het een heiligschennis vindt zonder. Een derde mikt er vrolijk een gegrild kippetje in, maar no way dat er een flintertje Parmezaanse kaas in mag. Zoals je ziet, zoveel koks, zoveel variaties. Ik gooide de kont tegen de kribbe en maakte mijn eigen variant met gegrilde kip, croutons, Parmezaanse kaas, ansjovis, ei en romaine sla. Lekker eigenwijs. Maar voor de puriteinen onder ons heb ik de real deal toch maar opgezocht. De caesarsalade is genoemd naar Caesar Cardini (1896–1956), een hotel- en restauranteigenaar en chef-kok van Italiaanse afkomst, die in San Diego woonde en in Tijuana in Mexico werkte. Wel een beetje een narcist die Cardini, want hij vernoemde de salade naar zichzelf. Zijn signature dish bestond uit acht ingrediënten: Bindsla, croutons, knoflook, Parmezaanse kaas, gekookt ei, Worcestershiresaus, olijfolie en citroensap. Weer wat geleerd vandaag.
- Voor de dressing
- 2 eidooiers
- 2 el geraspte Parmezaanse kaas
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl dijonmosterd
- 2 ansjovisfiletjes
- 2 el citroensap
- 1,5 dl zonnebloemolie
- Voor de salade
- 1 Romaine sla
- 2 eieren
- 2 handjes geraspte Parmezaanse kaas
- 1 witte boterham
- 8 stukjes ansjovis
- Olijfolie
- 2 kipfilets
- Maak de dressing door in een beker de dooiers te mengen met de knoflook, mosterd, kaas, knoflook en ansjovisfilets
- Maal het mengsel fijn met de staafmixer en voeg beetje bij beetje de olie toe zodat het een mayonaise-achtig mengsel wordt
- Breng op smaak met citroensap
- Verwarm de oven op 200 graden
- Snij een witte boterham in mooie repen en vervolgens in gelijke vierkantjes
- Besprenkel rijkelijk met olie
- Rooster ze op een met bakpapier beklede bakplaat in circa 5 minuten goudbruin en knapperig
- Snij van de onderkant van de sla de stronk weg en verdeel de losse bladeren over de borden
- Verhit een grilpan tot heet en gril de kipfilets in circa 8 minuten per kant bruin
- Kook ondertussen de eieren 6 minuten
- Laat de ansjovis uitlekken
- Verdeel de ansjovis over de sla
- Snij de kip in mooie stukken en leg ook op de sla
- Pel de eieren en snij doormidden
- Voeg toe aan de salade
- Strooi de croutons er over
- Besprenkel de salade met de dressing
Geef een reactie