Chocolade con carne
Vroeger moest ik er niet aan denken. Chili con carne stond bij mij op de zwarte lijst der gerechten. Kruiden uit een zakje en muffe bruine bonen doen mij nog huiveren. Ik liet het gerecht dan ook jaren voor wat het was. Toen ik een tijdje geleden op een recept stuitte waar ze stoofvlees als basis voor de chili gebruikten. Dat klonk al beter in de oren. En aangezien iedereen een tweede kans verdiend, zo dus ook deze dish. In plaats van de bruine bonen of traditionele kidneybonen, kocht ik limabonen. En omdat ze in Mexico ook veel chocola in hun gerechten gebruiken, gooide ik ook een reep pure chocola in mijn winkelmand. Ik begon ’s middags met het opzetten van het vlees in een pittige tomatensaus. Na drie uur de bonen en chocola erbij. Nog effe een half uurtje geduld en toen the moment of truth. Had dit gerecht zich gerevancheerd… M vond het de beste chili die hij ooit gegeten had. En ik? Bij elke hap vervaagde mijn slechte herinneringen steeds een beetje meer. Ik kan maar een ding zeggen. Chili con carne rules.
- 600 gram sukadelappen
- 2 blikken limabonen (of witte grote bonen)
- 2 blikken gepelde tomatenblokjes
- 200 ml runderbouillon
- 1 rode peper
- 2 uien
- 2 rode paprika's
- 2 knoflooktenen
- 50 gram pure chocola (tenminste 72 procent cacao)
- chilipoeder naar smaak
- 1.5 tl kaneelpoeder
- 1 tl oregano
- 1 el komijn
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl korianderpoeder
- Zout
- 1 avocado
- 2 tomaten
- 1 rode ui
- Sap van een halve limoen
- Koriander (optioneel)
- Snijd het vlees in dobbelstenen
- Snijd de uien in stukjes
- Hak de rode peper fijn en verwijder evt de zaadjes
- Hak de knoflook fijn
- Giet een scheut olijfolie in een hoge pan
- Bak het vlees rondom bruin
- Haal het vervolgens uit de pan en leg het op een bord
- Fruit dan de uien en knoflook en rode peper op laag vuur
- Voeg de chilipoeder (naar smaak), kaneel, komijn, oregano, korianderpoeder en paprikapoeder toe
- Mix met de uien en knoflook
- Doe het vlees weer in de pan
- Schep goed om
- Giet de blikken tomatenblokjes in de pan
- Voeg de bouillon toe
- Laat het nu met deksel op de pan 3 uur stoven op laag vuur
- Haal na drie uur mbv een schuimspaan het vlees uit de pan en leg weer op een bord
- Zet het vuur hoog en laat de saus iets inkoken tot je een dikke rode saus hebt (ongeveer 10 minuten)
- Laat iets afkoelen
- Doe het vlees terug in de pan
- Voeg de bonen en chocola toe
- Laat nog 30 minuten sudderen
- Dien op met avocadosalsa en brood
- Snijd de ui in kleine stukjes
- Snijd de tomaten door de helft en verwijder de zaadlijsten
- Snijd ze in kleine stukjes
- Snijd de avocado in kleine stukjes
- Doe alles in een schaal
- Meng het sap van de limoen door de salsa
- Bestrooi eventueel met fijngehakte koriander
Dorien
2 eetlepels chilipoeder? De vlammen sloegen uit mijn mond, en dan had ik nog niet eens de rode peper gebruikt. Ik heb het vlees eruit gevist, opnieuw gestooft in ander vocht en de rest weggegooid. Zonde!
Yvette Jaarsma
Hoi Dorien, fijn dat je een reactie geeft op mijn recept. Wat jammer om te lezen dat het resultaat zo teleurstellend was. Ik ben zelf nogal een ‘hete’ eter, maar ik begrijp dat niet iedereen deze voorkeur heeft. Ik zal het recept aanpassen in chilipeper naar smaak toevoegen in plaats van twee eetlepels. Nogmaals dank voor je feedback en mocht je nog eens een gerecht van mij proberen hoor ik dat graag. Groet, Yvette