Ultieme fusiongerecht
Er zijn natuurlijk ontelbare verschillende soorten curry’s. Ik denk dat alleen in Azië er al miljoenen varianten bestaan. Ik zie het zo voor me dat de recepten van moeder op dochter of misschien wel van vader op zoon worden doorgegeven. Tenslotte is het land heel wat moderner geworden nu Thailand het Lloret de Mar van Azië is geworden. Rund-, kip-, vega-, vis- of garnalencurry, allen check. Maar merkwaardig genoeg had ik mij nog niet eerder gewaagd aan een curry met eend. Daar moest nodig eens verandering in komen. Met een blik lychees en een overgebleven halve pompoen ging ik aan de slag. Ik haalde het vel van de eend en bewaarde dit voor het krokantje bij de vis in komkommersaus. Weggooien is toch zonde! Bovendien kon nu de naakte eendenborst al zwemmend in het curryvocht lekker sappig gaar worden. De pompoen maakt het gerecht heerlijk zoet, alhoewel de suiker daar uiteraard ook zijn aandeel in heeft. En vinden jullie de curry van eend met pompoen ook niet het ultieme fushiongerecht? Traditionele Thaise curry meets nuchtere Hollandse pompoen? Ik maakte het af met de lychees en wat fijngesneden spinazie. Rijst erbij en klaar ben je. Probeer het eens zou ik zeggen.
- 2 eendeborstfilets
- 60 gram suiker
- 4 el vissaus
- 4 el rode currypasta
- 2 blikken kokosmelk
- Sap van 1.5 limoen
- 800 gram geschilde pompoen in blokjes (je kunt ook 2 zakjes van 400 gram geschilde pompoen in supermarkt kopen)
- 200 gram lychees uit blik
- Een handje verse spinazieblaadjes
- Verwarm 1 blik kokosmelk in een grote (hapjes)pan
- Voeg de rode curry pasta toe en roer goed door
- Laat circa 5 tot 6 minuten zachtes sudderen
- Voeg dan de rest van de kokosmelk, vissaus en de suiker toe
- Laat circa 5 minuten pruttelen totdat de suiker is opgelost
- Haal het vel van de eendenborsten
- Snijd de eendenborden in dunne plakken
- Voeg de eend en pompoen toe en kook circa 15 minuten op zacht vuur totdat de pompoen zacht is
- Voeg de limoensap toe en de lychees
- Laat nog een paar minuten koken
- Snijd de spinazie in fijne repen
- Schenk de curry in 4 mooie kommen
- Verdeel wat gesneden spinazie over elke kom
- Dien op met rijst
Els
Wat een aparte en heerlijke combinatie. We hebben er van gesmuld.