Geen spanning meer over mijn verrassingsreis (deel 2)
Ik laat jullie niet langer in spanning over de bestemming van mijn verrassingsreis. Lees anders eerst deel 1. Tromgeroffel… Barcelona! Vanuit Rotterdam vlogen we met z’n vieren richting zon, zee, tapas en vino. Nu moeten jullie weten dat elke keer als wij met z’n viertjes iets ondernemen het letterlijk (niet figuurlijk) in het water valt. We hebben namelijk altijd regen. Met dit feit in het achterhoofd boekten de lieverds dan ook een weekend Spanje in plaats van het koude Holland. De weersverwachtingen waren top, dus wij blij op weg naar onze slaapplek. Koffers gedropt en op naar de tapas en wijn. Maar de regenwolken hadden ons echter opgepikt van de radar en uiteraard begon het binnen een half uur na aankomst te regenen. Hollend bereikten wij de tapasbar. Ach, eenmaal binnen maakte het allemaal niet meer uit. Het eten was heerlijk en de vino’s ook. We aten Spaanse kazen en hammen, gegrilde pepers en brood met tomaten. Toen we rollend naar buiten kwamen was het droog. Of we het de rest van het verblijf droog hebben gehouden of dat we ons voortaan kunnen verhuren als professionele rainmakers, lees je binnenkort. Voor nu effe een Hollands maal van eend met witlof in kaassaus. Eet ze!
Ps: stay tuned voor verrassingsreis deel 3
- 2 eendenborsten
- 4 stronkjes witlof
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 400 ml melk
- 130 gram geraspte kaas (is precies een zakje)
- 4 plakken cheddarkaas
- Zout
- Peper
- Croutons (optioneel)
- Rucolacress (optioneel)
- Verwarm de oven op 180 graden
- Haal de eendenborsten een half uur voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
- Zet een steelpan op zacht vuur met daarin de boter.
- Laat de boter smelten, maar niet bruin worden.
- Voeg dan in een keer de bloem toe en roer goed door met een garde.
- Laat het mengsel drie minuten op zacht vuur pruttelen.
- Voeg dan beetje voor beetje de melk toe en blijf goed kloppen tot er een gladde massa ontstaat.
- Voeg dan de geraspte kaas toe en laat smelten terwijl je blijft kloppen totdat alle kaas gesmolten is.
- Snijd de witlof in kleine repen en leg in een ovenschaal
- Giet de kaassaus over de witlof totdat alle witlof bedekt is (wellicht dat je nog wat saus overhoud)
- Zet circa 30 minuten in de oven totdat de kaassaus borrelt en de witlof zacht is.
- Dep de eendenborsten goed droog met keukenpapier.
- Kerf met een scherp mes een ruitjespatroon in de vetlaag.
- Laat een anti-aanbakpan goed heet worden (geen olie toevoegen) en bak de filets acht minuten op midden/hoog vuur op de vetkant.
- Keer om en bak de huidkant nog eens vier minuten.
- Haal de filets uit de pan en verpak ze in aluminiumfolie en laat een paar minuten rusten.
- Haal de schaal met de witlof uit de oven en leg op ieder bord wat witlof met kaassaus.
- Snijd de eendenborsten in stukken en serveer op de witlof.
- Lekker met wat croutons en rucolacress.
Geef een reactie