Mooie groene massa
Een goede burger is altijd lekker. Mannen, vrouwen, kinderen, everybody loves it. Niet voor niets zijn al die fastfood ketens zo razend populair. Maar ja, gezond zijn die veredelde snackbars helaas niet. Ladingen kaas, zout, vet en slappe witte broodjes zijn eerder regel dan uitzondering. Bij een falafeltentje kun je nog wel eens geluk hebben. Verse groenten, salades en knapperige falafelballetjes op een lekker stuk plat brood doet menig mens verlangen naar meer. Ik had wel zin om zelf eens falafel te maken. Maar dan niet traditioneel in balletjesvorm, maar burgers met een saus van tahin erbij. Ik kocht gedroogde kikkererwten en liet ze een nachtje in ruim water weken. Volgende dag met de overige ingrediënten mijn inmiddels onmisbare keukenmachine in en mengen tot mooie groene massa. Bij gebrek aan een frituurpan verhitte ik een laag zonnebloemolie in de pan en bakken maar die burgers. Oei, wat een baklucht! Daar kon de afzuigkap niet tegenop loeien. Maar de burgers zagen er mooi groen uit met bruin bakrandje. Ze waren qua smaak zeker lekker, maar helaas, gortdroog. De saus maakte het nog enigszins goed, maar het waren niet de sappige burgers waar ik op gehoopt had. Misschien wat water bij het mengsel gieten. Of toch maar een frituurpan aanschaffen… Keep you posted.
- 225 gram gedroogde kikkererwten
- Bosje peterselie
- Bosje koriander
- 1 el gedroogde koriander
- 3 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 tl komijn
- 2 tomaten
- 125 gram Griekse yoghurt
- 1 el olijfolie
- 1 el tahinpasta
- 1 el citroensap
- Week de kikkererwten een nacht in ruim water
- Giet de kikkererwten af en doe ze in de keukenmachine
- Maal tot grof mengsel
- Voeg de ui, twee tenen knoflook, peterselie, koriander, gedroogde koriander, komijn, peper en zout toe
- Maal tot mooi mengsel, mag nog iets korrelig zijn
- Zet half uur weg in de koelkast
- Snijd de tomaten klein
- Meng de yoghurt met de olijfolie en het citroensap en de tahin
- Pers de laatste knoflookteen uit en voeg toe
- Roer alles goed door elkaar
- Vorm van het falafelmengsel acht kleine burgers
- Verhit een laag zonnebloemolie in een diepe pan
- Bak de burgers circa 2.5 minuut per kant mooi bruin
- Snijd de broodjes open en beleg met de falafelburgers
- Leg de tomaten op de burgers en top af met de saus
Geef een reactie