Naakte koks
Het is dat ik zaterdag niet gezellig bij M achterop de scooter snorrend naar de stad kon tuffen, want anders leek het wel een remake van The Naked Chef met de toen nog redelijk onbekende Jamie Oliver. Remember? Op zijn scooter doorkruiste hij heel Londen op zoek naar dat ene lekkere bio kippetje of kraakverse vis, die hij dan vervolgens met een pinch of salt in zijn kleine huiskamerkeukentje in elkaar draaide alsof het niets was. Nu hebben wij in Amersfoort geen biologische markt, en zaten deze naakte koks in een groene Yaris, maar dat mocht de pret niet drukken. Opgetogen slenterden wij van de olijvenkraam (waar ik hoorde dat Taggische olijven zwaar overrated zijn), via de groenteboer (drie citroenen voor een euro) naar de viskraam voor twee mooie zilveren forellen die we s’ avonds op onze bbq wilden roosteren. Maar hoe gril je deze joekels zonder dat ze uit elkaar vallen, te ver doorgaren, of nog erger, verbrand van het rooster komen. Hierbij de oplossing. Je neemt een stuk karton dat net iets kleiner is dan de vis. Omwikkel het goed met aluminiumfolie en leg dit op de hete bbq. De schoongemaakte vis kerf je aan de bovenkant in en stop je vol met knoflook en kruiden. In de buikholte wat citroenschijfjes en peper en zout. Vervolgens leg je de vis op het karton. Dan schenk je jezelf een lekker glas wijn in en drie kwartier later, voila, een vis om je vingers bij af te likken. Serveer er een warme ricotta/groene kruiden/olijven taart bij, een frisse salade en geroosterde tomaatjes met een beetje balsamico azijn en Jamie kan zijn koffers pakken.
- Twee forellen van hun schubben en ingewanden ontdaan
- 1 citroen
- Peper en zout
- Kruiden naar wens
- 3 teentjes knoflook kleingehakt
- Aluminiumfolie
- Groot stuk karton
- Kerf de bovenkant van de forellen in en stop ze vol knoflook en kruiden naar wens
- Stop wat schijven citroen met peper en zout in de buikholten
- Bekleedt het stuk karton met de aluminiumfolie en zorg dat het er strak omheen gewikkeld is
- Leg de vissen op het stuk karton en plaats dit op de hete bbq
- Rooster de vis gaar in 45 minuten
Geef een reactie