Roze rakkers
Vrienden van mij eten deze roze rakkers het liefst zo vaak mogelijk. Minstens een keer in de week wordt de grilplaat op tafel gezet met daarnaast twee kilo gamba’s en een pot knoflooksaus waar je U tegen zegt. Je moet dan ook de volgende dag geen sollicitatiegesprek hebben of indruk willen maken op een potentiële liefde. De knoflook en olie komen nog net niet je poriën uit zullen we maar zeggen. Gezellig ja, romantisch nee. Nu gaan de mister en ik al heel wat jaren mee, maar zo af en toe doen we ook eens gek en wordt er spontaan op een doordeweekse avond een intiem avondje voor twee ingelast. De wijn gaat open en voor je het weet is het way past dinnertime. Maar omdat je van de liefde alleen niet kunt leven en je de volgende dag niet met een knoflookkegel op kantoor wilt zitten, maakte ik garnalenburgers met limoenmayonaise. Stem je menig wederhelft vast tevreden mee. De liefde van de man (vrouw) gaat immers nog altijd door de maag.
- 250 gram scampi's
- 75 gram panko of broodkruim
- 2 lenteuitjes
- 1 teentje knoflook
- 1 rode ui
- 2 eieren
- 1 komkommer
- 50 ml witte wijnazijn
- 1 el suiker
- Bakje alfalfa
- 4 el mayonaise
- 1 limoen
- Zout en peper
- 4 broodjes naar keuze
- Verwarm 50 ml witte wijnazijn met 1 el suiker in een steelpan
- Blijf roeren tot alle suiker is opgenomen
- Snijdt de komkommer in lange repen
- Leg de komkommers in het zoet/zuur en zet koud weg
- Hak de scampi's, rode ui, lenteuien en knoflook heel fijn
- Doe het in een grote kom
- Voeg de panko of broodkruim toe
- Breek de eieren boven de kom
- Voeg zout en peper naar smaak toe
- Meng het tot een samenhangend geheel
- Maak er dan vier burgers van
- Laat circa 30 min opstijven in de koelkast
- Meng de mayonaise met het sap van de uitknepen limoen
- Verwarm de oven op 200 graden
- Sprenkel wat olijfolie in een anti-aanbakpan en bak de burgers op middelhoog vuur aan beide kanten bruin
- Leg op een rooster en laat ze nog 10 minuten nagaren
- Snijdt de broodjes open en smeer de helften in met de limoenmayonaise
- Leg de komkommerlinten (twee per burger) op de onderste helft
- Daarop de garnalenburger
- Top af met de alfalfa
- Leg de bovenste helft daar weer op
Geef een reactie