80’s Disco
Ik ken weinig mensen die niet af en toe van een alcoholische versnapering houden. Over het algemeen zijn wijn en bier bij de meesten favoriet, maar een cocktail gaat er op een stapavond ook goed in. Wijn heb ik echt moeten leren drinken. Als puber dronk ik veel liever van die mierzoete mixjes zoals Passoa met jus of Malibu met cola. En wie kan zich de Bacardi Breezers niet herinneren. De watermeloen variant was zo zoet dat je na twee flesjes als Tijgertje (Winnie de Pooh red.) door de plaatselijke kroeg stuiterde. Ik moet er nu niet meer aan denken. Geef mij maar gewoon een knisperende droge witte wijn en ik ben meer dan tevreden. Op vakantie wil ik nog wel eens een uitstapje maken naar de lokale specialiteiten. In Thailand dronk ik graag een Singa biertje, in Mexico een tequila en in Frankrijk een Pastis. Ik kreeg dit naar anijs smakende drankje laatst cadeau, dus besloot – in plaats van het op te drinken – er mee te koken. En wat doe je met drank in de keuken? Juist, flamberen. Met het risico op verschroeide wenkbrauwen goot ik deze sterke drank bij de garnalen in de pan. Een mooie vlam schoot omhoog en gaf de geflambeerde garnalen de roze kleur en de glans van een discotheek uit de jaren tachtig. Serveer deze Franse maaltijd met stokbrood, mayonaise en geroosterde venkel uit de oven.
- 1 kilo ongepelde garnalen
- 2 uien, in dunne ringen gesneden
- 4 tenen knoflook, in fijne plakjes gesneden
- 4 el Pastis
- 6 el droge witte wijn
- 4 el boter
- 2 tl chilipoeder
- 15 cherrytomaatjes, gehalveerd
- Olijfolie
- Bieslook
- 2 venkelknollen
- 5 cherrytomaatjes
- 1 el karweipoeder (optioneel)
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- Verhit een scheut olijfolie in een wok of hapjespan
- Bak de uien en knoflook 3 minuten omscheppend om
- Voeg de garnalen toe en bak ze in 3 minuten gaar en keer ze na 1.5 minuut
- Giet de Pastis in een soeplepel en steek aan met een lucifer
- Giet de brandende Pastis over de garnalen
- Schud de pan heen en weer totdat het vuur dooft
- Voeg de witte wijn toe en laat deze 3 minuten inkoken
- Roer de tomaatjes door de saus
- Voeg peper en zout naar smaak toe
- Voeg de boter toe en zet het vuur halfhoog
- Roer de boter door de garnalen
- Voeg de gedroogde chilipoeder toe
- Knip de bieslook boven de pan in kleine stukjes
- Zet de pan op tafel en pel de garnalen met je handen
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Snijd de beide venkelknollen in vier stukken en verwijder het groene loof
- Leg ze in een ovenschaal
- Voeg zout en peper naar smaak toe
- Voeg eventueel een el karwei poeder toe en strooi dat over de venkel
- Giet een scheut olijfolie over de venkel tot ze mooi glanzen
- Zet 1 uur in de oven
Geef een reactie