Wandelen over de Ourthe
Kanoën in de Ardennen. Normaal gesproken lachen, gieren en brullen, maar die zaterdag toen ik met een stel vrienden in de Ardennen was, net effe niet. Aangezien de temperatuurmeter al dagen boven de dertig graden aangaf, was het waterpeil van de Ourthe beneden NAP, zullen we maar zeggen. Maar deze informatie bereikte ons helaas pas toen we al met onze kont in die kano zaten. Het tochtje zou normaal gesproken twee uur duren, maar wij waren vijf uur aan het roeien, o nee, lopen. Bij elke vijf meter zaten we weer vast op de stenen en moesten we de kano trekken naar hoger water. Je begrijpt dat na vijf uur slepen en trekken iedereen bloedje sjaggie en hongerig in die kano zat. Toen we daarna ook nog een uur op de bus moesten wachten die ons terug naar de auto zou brengen was het feest compleet. Nog nooit heeft die gegrilde kip van de bbq mij zo goed gesmaakt, terwijl het maar een simpel drumstickje was. We hadden voor dit recept van kip met paprikasaus geen puf meer. Daarom thuis de keuken ingedoken. Lekker voor zomerse avonden bij de bbq.
- 4 kipfilets
- 500 gram champignons
- 200 gram polenta
- 2 rode paprika's
- 2 rode puntpaprika's
- 2 el appelazijn
- 2 el olijfolie
- Chilipoeder
- Oregano
- Peper
- Zout
- 1 el boter
- Paar blaadjes basilicum
- Breng 750 ml water aan de kook in een ruime pan
- Voeg dan al roerende langzaam de polenta toe
- Blijf continu met de klok mee roeren
- Na 20 minuten laat de polenta als een bal los van de bodem
- Leg een grote snijplank op het aanrecht en bekleed hem met een vel bakpapier
- Stort de polenta daar op uit en smeer uit tot een mengsel van 1 centimeter dik
- Dek af met een vel bakpapier en laat 1 uur opstijven in de koelkast
- Snijd dan in mooie repen
- Verwarm de oven op 230 graden
- Halveer alle paprika's en verwijder de zaadlijsten
- Leg ze met de bolle kant op een bakplaat bekleed met aluminiumfolie
- Rooster de paprika's in 25 minuten zwart (de puntpaprika's zullen eerder gaar zijn na 10/15 minuten)
- Stop ze dan in een plastic zak en laat afkoelen
- Haal dan de vellen eraf en leg de paprika's in een kom
- Pureer de stukken paprika met 2 el appelazijn en 2 el olijfolie en zout, peper en chilipeper tot egale massa
- Voor een helemaal gladde saus kun je de saus door een zeef duwen, maar als je van een wat grovere saus houdt dan laat je het zo (ik heb hem op de foto wel door de zeef gehaald)
- Leg de kipfilets in een ovenschaal en giet er olijfolie, peper, zout over
- Zorg dat de kipfilet aan alle kanten bedekt is met olie en de specerijen
- Rooster de kipfilet op 180 graden in circa 30 minuten gaar
- Draai na 15 minuten de kip om zodat de andere kant ook mooi bruin wordt
- Snijd de champignons in schijven
- Smelt de boter in een pan en roerbak de champignons enkele minuten
- Voeg oregano, zout en peper naar smaak toe
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de repen polenta om en om goudbruin
- Leg de kipfilet op een bord samen met de champignons en een plak polenta
- Serveer de saus erbij
- Je kunt de saus warm of koud serveren, beide is lekker
- Leg er wat basilicum bij
Geef een reactie