Hollandse warme winter
De dagen zijn kort en buiten is het koud (als het goed is). Tijd dus voor verwarmende stoofpotten, stampot en snert. Ik vind een stoofpotje op het vuur altijd zo huiselijk staan en ruiken. Vooral na een lange dag op het werk, waarna je ook nog eens bumper aan bumper in de file staat, is thuiskomen dan een feest. Terwijl er heerlijke geuren uit de keuken dampen, steek je gezellig wat kaarsjes aan en nestel je jezelf met tablet op de bank. Een goeie die jou nog het huis uitkrijgt. Meestal maak ik een stoofpot van sukade of van een riblap. Vandaag was ik in een dolle bui en besloot ik eens kalfswangen te stoven. En da’s gelijk ook de enige manier om ze te bereiden. Er zit namelijk veel bindweefsel in het vlees aangezien de koe of kalf zijn wangen veel gebruikt in het dagelijkse leven. Kortom, werkspul, geen biefstukje dat je aan beide zijden een hittestoot geeft en opdient. Nee, eerst aanbraden en dan langzaam stoven. Naast de gestoofde kalfswangen serveerde ik hutspot, maar dan deconstructed. Probeer het ook een keer! Ideaal voor een regenachtige dag in het weekend of heerlijk met kerst.
- 800 gram kalfswangen (vliezen en vet verwijderd)
- 400 ml rode wijn
- 200 ml runderbouillon
- 100 ml melk
- 100 ml witte wijn
- 2 uien, gesnipperd
- 4 hele uien
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 8 hele tenen ongepelde knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl kruidnagelpoeder
- 1 grote winterpeen
- 2 pastinaken
- 100 gram gorgonzola
- 2 plakken ontbijtkoek
- Peper
- Zout
- Boter
- Verhit een klont boter in een pan waar een deksel op past
- Wrijf de kalfswangen goed in met peper en zout
- Voeg de twee gesnipperde uien en de drie tenen gehakte knoflook toe aan de gesmolten boter
- Voeg ook de kalfswangen toe en braad ze 1 minuut per kant
- Blus af met de rode wijn en breng aan de kook
- Zet dan het vuur op de laagste stand
- Voeg de bouillon toe
- Voeg de laurier en kruidnagelpoeder toe
- Leg de deksel op de pan
- Laat 6 uur sudderen
- Schil de pastinaken en snijd in blokken
- Kook de pastinaken in 10 minuten in een laagje water gaar
- Giet het water af en pureer de pastinaken samen met 100 ml melk en peper en zout tot een puree
- Haal de puree door een zeef zodat de puree nog zachter van structuur is
- Verwarm de oven op 140 graden
- Leg de plakken ontbijtkoek op een bakplaat en rooster ze in 10 minuten krokant
- Hol de hele uien uit met een lepeltje
- Vul de uien met gorgonzola
- Zet de uien in een ovenschaal met 100 ml witte wijn en 100 ml water
- Haal de ontbijtkoek uit de oven en snijd in 8 mooie stukken
- Verhoog de oventemperatuur naar 180 graden
- Dek de schaal met de uien af met aluminiumfolie
- Zet in de oven voor 40 minuten
- Leg 8 teentjes knoflook in een stuk aluminiumfolie en vouw het aan de bovenkant dicht
- Leg ook in de oven en rooster ze in 40 minuten zacht
- Schil de wortel en snijd de wortel in kleine blokjes
- Kook de wortelen in een bodempje water voor ⅚ minuten beetgaar
- Giet af en roer er een klein klontje boter door en houd warm
- Haal de knoflook uit de oven
- Verwijder de aluminiumfolie van de schaal met uien
- Zet de grill aan van de oven
- Laat de uien nog 10 minuten grillen zodat de kaas een mooi bruin korstje krijgt
- Giet het vocht van de kalfswangen door een zeef in een steelpan
- Kook tot eenderde in op hoog vuur
- Houd de kalfswangen ondertussen warm in de pan met deksel erop
- Maak de borden op door op elk bord een streep pastinaakpuree te dresseren
- Leg daar een vierkantje wortelblokjes bovenop
- Leg op elk wortelvierkant een stuk kalfswang
- Leg op elke kalfswang 2 gepofte knoflooktenen
- Leg er een gevulde ui naast
- Leg de geroosterde ontbijtkoek erbij
- Maak af met de ingekookte saus en geef de rest van de saus er aan tafel bij
Klaas-Jan
Hi Curls,
Toch leuk dat je met zo’n bijzonder ingrediënt als kalfswangen hebt gekookt. Dat zie je niet zo vaak. Ik heb je recept nagekookt en iedereen vond het fantastisch. Sowieso ben ik een fan van stoofvlees, maar ook mijn gasten waren verrast.
Yvette Jaarsma
Hoi Klaas-Jan,
Dank je wel voor je reactie,leuk dat je dit bewerkelijke recept hebt gemaakt. Ik was blij dat de vliezen om het vlees verwijderd waren door de slager.
Groetjes Yvette
Hello Yvette,
De vraag: ik pieker al dagenlang over een alternatief voor de gorgonzola. Broer en zus die morgen komen houden beiden niet van kaas. Ik kom niet verder dan de uien vullen met ingedikte sugo maar dat gaat lekken, dat weet ik zeker.
De overbodige vraag: Zou jij op eerste kerst je reacties op curls bekijken. Ik reken er niet op
Comment: wat een leuk recept. Ik maak het morgen voor tweede kerst. Ik ben met hutspot al jaren blijven steken in het geloof dat Spanjaarden iets volkomen anders achterlieten en dat Hollanders dat nooit begrepen hebben. De uien en de wortelen niet koken maar aanzetten in het sju van het vlees. Leuk bedacht maar nog nooit 100% gelukt. Daarom zo bij met jouw verhaal.
Hoi Ru! Fijne kerstdagen en wat leuk dat je dit recept gaat maken. Het is inderdaad lastig om de gorgonzola te vervangen, maar wat denk je van een eetlepel (of twee eetlepels als je grote uien hebt) rul gebakken gehakt dat je mengt met wat kaneelpoeder of speculaaskruiden? Je kunt er ook nog wat heel fijn gesneden champignons of de restanten van de uitgeholde uien door heen mengen voor wat extra bite. Ik denk dat dit heel goed bij het gerecht past. Succes en eet smakelijk!Groet, Yvette