K3 op herhaling
Ik heb een nieuwe guilty pleasure. De een eet een pak koekjes op een avond leeg, terwijl de ander los gaat op een reep chocola. En dat zijn nog redelijk aanvaardbare guilty pleasures. Die van mij heeft niets met snoep of koek te maken, maar alles met een zekere talentshow. En nu denk je vast, ja dat herken ik wel. Wie keek er inderdaad niet naar Idols of So you think you can dance. Nee, daar vind ik dus geen bal aan. Met het risico dat jullie nu massaal gaan afhaken, vertel ik het toch. Mijn ultieme guilty pleasure was het kijken naar K3 zoekt K3. Ik hoor jullie lachen, maar hé, ik kom er in elk geval voor uit. Voordat jullie nu denken dat ik in een regenboogjurkje met staartjes in mijn haar aan het meezingen ben. Nee. Ik vind die afvalrace gewoon spannend. Hoewel het in mijn geval wel handiger geweest was als hier een koter zou rondlopen. Dan kun je gezellig meekijken en is de pleasure ineens niet zo guilty meer. Inmiddels is de nieuwe formatie bekend en kan ik me weer focussen op de keuken. Vandaag gevulde kip met artisjokken en rookvlees en daarbij een gevogeltejus en spruitjes. Nu ben ik wel benieuwd naar jullie guilty pleasures. Dus kom maar op!
- 4 kipfilets
- 1 blik artisjokkenharten
- 8 plakken rookvlees
- 1 el provinçaalse kruiden
- 1 el gedroogde peterselie (of 1 el verse gehakte peterselie)
- Snuf zout
- Snuf peper
- 1 el olijfolie
- 1 el madeira
- 1 pot gevogeltefond
- 0.5 dl droge witte wijn
- 1 sjalotje, fijngehakt
- 25 gram boter
- 500 gram spruitjes
- Laat de artisjokkenharten uitlekken
- Doe ze dan samen met de provinciale kruiden, peper, zout, peterselie, knoflook en olijfolie in een hoge maatbeker
- Pureer met een staafmixer tot egale massa
- Snijd de kipfilets in de lengte open
- Leg op elke kipfilet twee plakken rookvlees en smeer er ¼ van het artisjokken mengsel over
- Rol de kip op en bindt vast met keukentouw (zoals bij een rollade) of steek er een aantal prikkers in om de kip bij elkaar te houden
- Leg een vel bakpapier in een stoommand met twee lagen (dus op elke laag een stuk bakpapier) en leg de kipfilets erin
- Sluit af met de deksel
- Stoom de kipfilets boven kokend water in circa 25 minuten gaar
- Laat de boter smelten in een steelpan
- Smoor het sjalotje 1 minuut in de gesmolten boter
- Voeg de madeira toe en laat de alcohol verdampen
- Voeg dan de wijn en de fond toe
- Laat op hoog vuur tot de helft inkoken zodat je een stroperige jus krijgt
- Zeef de jus
- Snijd de kipfilets in plakken
- Serveer ze met de jus en gekookte spruitjes
- Spruitjes kook je in 10 minuten in een laagje water met wat zout gaar
Geef een reactie