Vastgeplakt op een heet zadel
Zomer 2002, de eerste vakantie van de mister en mij samen. Een hele week in een appartementje op Corfu. En net als zoveel andere jonge twintigers on a break huurden wij een snelle scooter. Ik achterop, want M vertrouwde mijn stuurkunsten voor geen meter. Zonder helm scheurden we dagelijks door Corfu’s groene dreven. Aangezien ik in mijn puberjaren nooit in het bezit van een brommer ben geweest was ik in het begin nog best angstig. Maar dat was snel over. Al gauw reden wij met 100 kilometer per uur van dorpje naar dorpje en van terras naar terras. Onze billen waren vergroeid met de stand van het zadel, helemaal aerodynamisch verantwoord zeg maar. We aten kilo’s souvlaki, feta en moussaka en dronken elke avond cocktails en wijn. De griekse inktvis stoofschotel, een echte specialiteit, heb ik helaas niet gegeten die week. Met dit mooie weer werd het tijd om een Grieks avondmaal te bereiden. Cocktailtje erbij en ik voel me weer die twintiger van toen. Nu nog die puisterige puber van de overkant over zien te halen om mij zijn scooter uit te lenen…
- 1 kilo pijlinktvis, schoongemaakt en in ringen gesneden
- 150 ml olijfolie
- 750 gram uien, in dunne ringen
- 6 tenen knoflook, fijngehakt
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 250 ml droge witte wijn
- 2 laurierblaadjes
- ¼ tl kaneel
- ¼ tl kruidnagel
- ¼ tl kardemom
- Snuf zwarte peper
- ½ theelepel suiker
- Spoel de inktvisringen af en dep ze droog met keukenpapier
- Verhit de olijfolie in een zware pan en voeg de uien en knoflook toe
- Laat op matig vuur een minuut of 5 fruiten, terwijl je af en toe roert
- Voeg de inktvisringen toe, roer even, leg een deksel schuin op de pan en laat stoven tot alle vocht is verdampt
- Los de tomatenpuree op in de wijn en voeg het mengsel toe
- Voeg ook de laurier, kaneel, kardemom en kruidnagel, peper en suiker toe
- Breng aan de kook, leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat zachtjes anderhalf uur stoven tot je een dikke saus overhoudt waaruit het meeste vocht is verdampt
Geef een reactie