Thaise stoofpot
Iedereen die wel eens in Thailand is geweest kent de Thaise curry wel. Soms lekker pittig en soms mild, maar altijd zeer goed op smaak. Je hebt verschillende varianten, of wat zeg ik… Er zijn zoveel varianten als er Thai zijn. Iedereen heeft wel zijn of haar eigen recept.
Aziatische twist
De basis is echter altijd een pasta van groene, rode of gele curry. Die kun je natuurlijk zelf maken, maar mocht je daar even geen zin in hebben dan koop je het kant en klaar. Daarbij is kokosmelk ook een onmisbaar ingrediënt en niet te vergeten de vissaus. Daar geef je aan elk gerecht instant een Aziatische twist. Normaal gesproken roerbakken ze in Thailand de runderreepjes of kip heel kort om daarna toevoegen aan de curry. Het leek mij leuk om een Hollands gerecht zoals stoofvlees eens te mengen met de Thaise keuken.
Traditionele stoofpot
Meestal maak ik stoofvlees namelijk met bier, ontbijtkoek, appelstroop en mosterd. Klik hier voor het recept. Dit keer liet ik de runderriblappen in de kokosmelk sudderen totdat ze boterzacht waren. Met natuurlijk vissaus en limoen als smaakmakers. In plaats van sugarsnaps kun je ook peultjes gebruiken. De koriander is optioneel, ik weet dat sommige onder ons daar namelijk van gruwelen. Je kunt ook het gerecht leuk bestrooien met wat fijngehkate cashewnoten of pinda’s. Serveer er een kom witte rijst bij en klaar is jouw fushion meal!
Hier nog een lekker curry recept, maar dan met garnalen.
- 600 gram magere runderriblappen
- 2 uien, gesnipperd
- 400 ml kokosmelk
- 2 el groene currypasta
- 150 gram tauge
- 150 gram sugarsnaps
- 2 el vissaus
- 1 tl limoensap
- Handvol koriander (optioneel)
- olijfolie
- Snij de riblappen in kleine vierkantjes
- Verhit een scheut olijfolie in een stoofpan
- Voeg de uien en vlees toe
- Bak het vlees met de uien al omscheppend aan alle kanten bruin
- Zet het vuur dan op de laagste stand en meng het vlees en ui met de groene currypasta
- Laat een paar minuutjes garen
- Voeg de kokosmelk, vissaus en limoensap toe en roer alles voorzichtig door elkaar
- Zet het deksel op de pan en laat vier uur stoven
- Kook de sugarsnaps beetgaar en voeg het laatste kwartier aan de stoofschotel toe
- Blancheer de tauge 30 seconden in kokend water en laat uitlekken
- Verdeel de stoofpot over vier kommen en verdeel daar de taugé over en eventueel de koriander
- Serveer met rijst
Geef een reactie