Burger met hummus
Een goede burger is altijd lekker is mijn bescheiden mening. En een goede burger hoeft helemaal niet onder de categorie ongezonde snack te vallen. Als je maar de juiste ingrediënten gebruikt is een burger nog eens gezond ook!
Voedzame en gezonde burger
Neem nou dit voorbeeld van een burger met hummus. De basis ingrediënten van hummus zijn kikkererwten, tahin (sesampasta), olijfolie, knoflook en soms kruiden. Kikkererwten zitten vol met eiwitten, vezels en mineralen die voor een vol gevoel zorgen en cholesterolverlagend werken. Dan doe ik er ook nog een gegrilde paprika bij en schijfjes komkommer. Tjakka, daar scoor je punten mee.
Variaties
Ik heb wel een wit broodje gebruikt, wat natuurlijk niet helemaal bovenaan de lijst met gezonde producten staat. Je kunt het witte brood ook vervangen door een volkoren bol of spelt bol. Zo maak je jouw burger nog voedzamer. Je kunt de feta ook vervangen door zachte geitenkaas als je daar meer van houdt. Of vervang de paprika eens door plakjes gekookte biet. Zo varieer je telkens met de ingrediënten en heb je weer en hele ander burger.
Deze tonijnburger is ook heel verantwoord qua gezondheid. Of maak eens een garnalenburger!
- 4 runderhamburgers (ik gebruik hier Black Angus burgers van AH)
- 4 hamburgerbroodjes
- 150 gram feta
- 20 plakjes komkommer
- 8 el hummus
- 2 rode paprika’s
- Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie
- Snij de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten
- Leg ze met de snijkant op de folie
- Zet circa 20 minuten in de oven totdat de paprika’s zwartgeblakerd zijn
- Haal uit de oven en leg ze in een afgedekte kom
- Laat afkoelen
- Verwijder dan de vellen
- Verhit een scheut zonnebloemolie in een koekenpan en bak de burgers circa 7 minuten per kant bruin en keer regelmatig
- Haal ze uit de pan en leg op een bord
- Dek losjes af met aluminiumfolie
- Snij de broodjes doormidden en bak ze even in de pan met de snijkant naar beneden bruin en knapperig in het bakvet van de burgers
- Pak vier borden en leg op elk bord een onderkant van het broodje
- Smeer daar 1 eetlepel hummus op
- Verdeel daar 5 plakken komkommer over
- Leg de burger op de komkommer
- Verdeel de gegrilde paprika’s over de vier burgers
- Snij de feta in vier mooie plakken
- Leg deze plakken op de paprika
- Besmeer ook de bovenkant van het broodje met 1 eetlepel hummus
- Leg deze op de rest
- Serveer de overige hummus aan tafel
Geef een reactie