Beetje laat
Toen ik jullie laatst schreef over het ontbreken van de sausstress in de keuken, was dat nu het tegenovergestelde. Ik had een recept van hazenrugfilet met rode portsaus in m’n hoofd en begon ’s middags al vol goede moed met de voorbereidingen. Ik kocht een goedkoop flesje port en goot een groot deel in een steelpan. Vleesfond, laurierblaadjes en ui erbij en inkoken maar die handel. So far so good. Saus na half uur gezeefd en weggezet tot nader gebruik. Dat bleek 21.00 in de avond te zijn. Beetje laat, I know, maar de rode wijn smaakte erg lekker waardoor we de tijd een beetje waren vergeten. Ik bracht de saus weer aan de kook en voegde de koude boter toe. Mooi egaal sausje was het resultaat. M proefde en vond het niks. Te dun en teveel naar port smaken en wilde mijn kostbare saus al fluks door de gootsteen gieten en opnieuw beginnen. Het was inmiddels 21.30. Met knorrende maag probeerde ik te redden wat er te redden viel. Meer boter, hoog vuur inkoken, maïzena erdoor. Tja, uiteindelijk kon het er naar M z’n mening mee door. Het was 21.45. De saus zat inmiddels overal, behalve waar hij moest zijn. M bakte daarom de haasjes maar bruin en serveerde ze met de saus. 22.00 eindelijk aan tafel. Met een schuin oog keek ik naar de ontplofte keuken. 22.30 opruimen. Zucht…
- 4 hazenrugfilets
- 800 gram broccoli
- 300 ml rode port
- 200 ml vleesfond
- 4 laurierblaadjes
- 1 rode ui
- 100 gram boter
- Snipper de ui en voeg samen met de port, vleesfond en laurierblaadjes toe in een steelpan
- Laat deze saus ruim een half uur tot de helft inkoken
- Giet door een zeef in een andere pan
- Voeg dan van het vuur af de koude boter toe en klop goed door met een garde tot egale saus
- Kook de broccoli in acht minuten gaar
- Smelt een klont boter en een scheut olijfolie in een braadpan
- Braadt de haasfilets twee minuten per kant voor rosé
- Blijf de filets telkens in beweging houden dan worden ze mooi bruin
- Dien op met de saus en broccoli
- Lekker met aardappelpuree
Geef een reactie