Taaie tentakel
Bij de visboer stuitte ik op een mooie verse inktvis. Zijn tentakels lagen uitnodigend uitgespreid in de vitrine en waren dieppaars van kleur. Nu kende ik natuurlijk wel de witte inktvisringen die elke tapasbar gefrituurd op de kaart heeft staan, maar ik had nog nooit een inktvis in zijn geheel bereid. Time for some action. De visboer waarschuwde mij dat deze rakker nog wel 20 minuten gekookt moest worden voordat je ‘m kon gebruiken in een gerecht. Ok, goed dat je het even meldt, want anders had ik dit misschien niet meer getypt.
Na 20 minuten had het kookwater een paarse kleur, maar was mijn weekdier hard en taai. Nog maar eens 20 minuten de pan in. Na 40 minuten leek ie wel wat zachter, maar was ik er inmiddels helemaal klaar mee, dus taai of niet, hij ging de pan uit. Tijdens het koken krimpt de inktvis en daardoor hield ik na het snijden van de tentakels een klein bakje met ringen over. Dat stopt de mister in zijn holle kies. Dus opnieuw naar de visboer voor wat verse gesneden al gekookte inktvisringen. Dank je de koekoek dat ik nogmaals zo’n beest in de pan gooi. Ik had honger en dan doe je niet meer zo moeilijk. Het gerecht van inktvis met ketjap zelf stond met dank aan de visboer binnen 10 minuten op tafel. Mijn tip voor jullie is dan ook goud waard. Kortom maak het jezelf bij deze van oorsprong Molukse dish niet te moeilijk en koop lekker kant-en-klaar. Lekker met paksoi en witte rijst.
- 300/400 gram verse inktvisringen (visboer)
- 3 cm verse gember, fijngehakt
- 5 tenen knoflook, gepeld en gekneusd
- 5 el ketjap manis
- Sap van 1 limoen
- 3 bosuitjes, in stukken van 1 cm gesneden
- Snuf witte peper
- Olijfolie
- Verhit een scheut olijfolie in een wok
- Roerbak de knoflook en gember 2 minuten
- Doe de inktvis en de witte peper erbij en roerbak ongeveer 3 minuten
- Giet het limoensap en de ketjap erbij, voeg zout naar smaak toe en roerbak nog ongeveer 2 min
- Voeg op het laatst 2 bosuitjes toe en vermeng alles goed
- Verdeel over twee borden en strooi over elk bord de helft van de laatste bosui
Geef een reactie