Luie koks
Wisten jullie dat je van komkommer een prachtige saus kunt maken? Ik eigenlijk niet, maar nu dus wel. En uiteraard ben ik niet te beroerd om dit recept met jullie te delen. Ik kende de komkommer in zijn vloeibare variant al wel in de vorm van koude soep, maar da’s meer voor de zomer. Wat koud lekker is moet ook warm kunnen, dus aan de slag. Het is bijna een saus voor luie koks, want je hoeft de komkommer niet eens te schillen. Wel effe wassen, maar dat is logisch. Dan de blender of keukenmachine in en draaien maar. Verwarmen doe je in een steelpan en nu komt het, je voegt er boter bij. Zoals de legendarische Julia Child jaren geleden al zei: “Everything tastes better with butter.” En gelijk heeft ze. Door de boter krijgt de saus een fluwelen zachte smaak, maar blijft tegelijkertijd zo fris als, tja, komkommer. En omdat ik nog een eendenvelletje in de koelkast had liggen (wie niet?) besloot ik deze te gebruiken om de dish op te leuken. Mocht jij niet een eendenvel tot je beschikking hebben, dat zou zomaar kunnen, of griezelt bij het idee, dan kun je het uiteraard weglaten. Dan kun je een krokantje van een stukje brood maken. Succes met de bereiding van de witvis kabeljauw met komkommersaus, een allround groente!
- 250 gram kabeljauw
- 1 komkommer
- Circa 3 cm geschilde gemberwortel
- Zout
- Peper
- 60 gram boter
- 6 koolbladeren
- Vel van een eend of kip (optioneel)
- Verwarm de oven op 190 graden
- Leg het vel op een stuk bakpapier
- Leg er een tweede stuk bakpapier bovenop
- Zet er iets zwaars op zoals een ovenschaal (dat voorkomt het opkrullen van het vel)
- Zet 30 minuten in de oven
- Laat dan uitlekken op keukenpapier
- Snijd de komkommer in de lengte doormidden
- Schraap de zaadlijsten eruit
- Snijd in grove stukken
- Doe de stukken komkommer in een blender of keukenmachine
- Snijd de gember fijn
- Voeg toe aan de komkommer
- Maal de komkommer met de gember tot een egale saus
- Voeg peper en zout naar smaak toe
- Maal nog een keer goed door
- Doe de saus in een steelpan
- Verwarm zachtjes terwijl je de boter er door laat smelten
- Pas op dat de saus niet kookt
- Verwarm de oven op 180 graden
- Leg de kabeljauw in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, peper en zout
- Zet circa 15 minuten in de oven
- Kook de koolbladeren in 4 minuten gaar
- Snijd ze doormidden en rol ze op
- Leg nu op elk bord 6 rolletjes kool
- Leg de kabeljauw er op
- Giet de saus erbij
- Dresseer eventueel met het krokantje van eendenvel
Geef een reactie