Dijenkletsers
Pijnboompit, pijnboompit, staand kun je poepen, maar tis beter als je zit. Dit fraaie lied werd gezongen door Hans Teeuwen, de man die het beroep badmeester naar een hoger niveau tilde en in de Jordaan de irritatiegrens had bereikt. Ik houd wel van een avondje slappe humor. Laatst met vrienden naar de open podiumavond geweest bij Toomler waar nieuw talent, althans dat vinden ze zelf, een kans krijgt op eeuwige roem. Helaas is het bij sommigen eerder five minutes of shame, maar dan heb je het tenminste geprobeerd. Ik krijg dan altijd een beetje last van plaatsvervangende schaamte als ik die mensen zo zie stuntelen. Gelukkig zaten er ook dijenkletsers van grappen bij en heb ik mijn lachspieren goed aan het werk gezet. Maar terug op de pijnboompit, staand kun je eten, maar bij deze lekkere kalfsschnitzel met balsamicojus is het beter als je zit.
- 4 kalfsschnizels
- 3 olijfolie
- 3 el balsamicoazijn
- 200 ml kippenbouillon
- 20 gram ongezouten boter
- 2 el krenten 5 min geweekt in warm water
- 2.5 el geroosterde pijnboompitten
- 2 grote wortels
- 1 rode ui in ringen
- 1 tl chilipoeder
- 2.5 el olijfolie
- 100 gram rucola
- Zout
- Peper
- Verhit een koekenpan op hoog vuur en verhit 3 el olijfolie
- Bestrooi de schnitzels aan beide kanten met zout en peper
- Bak het vlees indien nodig in twee keer, twee minuten per kant
- Leg op een bord en dek losjes af met folie
- Voeg bouillon, balsamicoazijn en suiker aan het bakvet toe
- Breng aan de kook en draai dan het vuur laag
- Laat 3 minuten zachtjes koken
- Klop dan de boter stukje voor stukje toe
- Voeg de pijnboompitten en krenten toe
- Leg de schnitzels op een bord en schenk de saus erover
- Serveer met een wortel/ruccola salade
- Verwarm de oven op 200 graden
- Snijd de wortels in dunne plakken
- Besprenkel de wortels met olijfolie en leg op een bakplaat of in een ovenschaal samen met de ui, snuf zout en chilipoeder
- Rooster het geheel circa 45 minuten
- Verdeel de ruccola over een schaal en hussel er de groenten doorheen
- Bestrooi met wat peper naar smaak
Geef een reactie