Romertopf Kip Recept
Sinds ik deze blog begonnen ben, heeft mijn vader al vele missies volbracht. Hij moet voor mij dan tijdens zijn wekelijkse kringlooprondje op zoek gaan naar allerlei soorten kookgerei.Nu was ik al enige tijd in het bezit van een jaren zeventig kookboek genaamd: Braden en stoven in de Römertopf. En omdat ik wilde weten waar al die mensen in de seventies zo kneitersleip van werden, aanvaarde mijn vader zijn nieuwe missie. In Utrecht vond hij uiteindelijk een puntgave topf die vervolgens in de trein naar mijn huis gesjouwd werd. En als ik iets in mijn hoofd heb, dan heb ik het niet ergens anders, dus diezelfde dag moest er een gerecht op tafel komen. Al bladerend door het receptenboek stuitte ik op de meest wijze levensles ooit. Bij een recept voor runderlapjes stond, and I quote: “Niets is zo zaligmakend voor een huisvrouw dan de man een goed stuk vlees voor te zetten.” Zo simpel kan het dus zijn. Weg met die dure relatietherapie. Voer ‘m gewoon een mals stuk ossenhaas of grote scharrelkip. Dans je in no time weer de wild mambo in de slaapkamer.
PS: de knoflook in dit gerecht geeft wel de geur, maar niet de scherpe smaak. Anders heeft het nog steeds weinig nut…
- 1 hele scharrelkip
- 30 tenen knoflook gepeld
- 2 rode uien in ringen
- 2 el kipkruiden
- 1 el citroensap
- Week de Römertopf minimaal een half uur in koud water
- Droog af en leg op de bodem de rode uien
- Leg de gepelde knoflook op de uien
- Wrijf de kip goed in met de kipkruiden
- Leg de kip op de knoflooktenen
- Besprenkel de citroensap er over heen
- Doe de deksel op de topf
- Zet de schaal in een koude oven op de onderste richel
- Verwarm de oven op 180 graden
- Laat de kip 1 uur en drie kwartier garen
- Haal dan het deksel van de römertopf af en laat de kip nog 15 minuten bruin bakken
- De teentjes knoflook kun je uitknijpen en over de kip smeren of laat je gasten dat zelf aan tafel doen
- Serveer met gebakken aardappeltjes en broccoli of sperziebonen
Romertopf recepten: lekkere variaties
Uiteraard zijn er nog talloze variaties te vinden op het recept kip uit de romertopf. Je kunt de kip ook vervangen door lamsvlees. Of bereidt eens een mooi stuk rund of hele vis in de romertopf. Het mooie van deze bereiding is dat je geen vetstof zoals boter of olie nodig hebt. Dat maakt het gerecht gezond en ideaal voor wie er een gezonde levensstijl op na wilt houden. Het is ook lekker om naast vis of vlees er ook groenten bij in te doen. Worden ze gelijk mee gestoofd en krijgen ze een heerlijk aroma. Scheelt je ook weer een pan! Win win situatie toch!
Hele kip uit de romertopf
In bovenstaand recept heb ik een hele kip gekocht en die in de romertopf bereidt. Je kunt kiezen voor een kipfilet, maar dat is toch minder lekker omdat daar bijna of eigenlijk geen vet aan zit. Een hele kip is beter aangezien je dan echt mals vlees krijgt. Doe er wat groenten zoals gesneden wortels, plakjes courgette, pompoen of ui bij en klaar ben je. Een kind kan spreekwoordelijk de was doen en jij hebt even tijd voor jezelf terwijl de oven zijn werk doet.
Janneke
Hij was heerlijk! Voelde me er reuze mannelijk door. 😉
Yvette Jaarsma
Je bent altijd welkom Jan! Ik heb proefkonijnen nodig!!!
Ik had toevallig nog een romertopf staan en gelijk dit gerecht gemaakt. Erg geslaagd!
De kip blijft mals he! Dank je wel! Groet, Yvette
ik ben hem net tegengekomen en heb een kip ga het straks proberen
Lieve Jeanette, ik heb al zo lang niets gepost, maar sorry, ik denk er aan om het weer op te pakken.Dank voor je reactie. Groet Yvette