Met z’n allen op vakantie
Kip piri piri. Bij het bereiden van dit kipgerecht denk ik met verlangen terug naar die ene vakantie in Portugal. Meneer CurlsCulinair en ik verbleven in een kleinschalig hotel aan zee, waar we iedere dag met onze medegasten aan het ontbijt zaten. Dat schept dan al snel een band.
Het voorstel van de hoteleigenaar om met z’n allen een kip piri piri tour te ondernemen, werd daarom ook enthousiast ontvangen.
In een colonne van gehuurde Hertz auto’s reden wij naar het restaurant. Volgens hoteleigenaar Gerard kon je daar de beste kip piri piri van Portugal eten.
Dat ze er ook kwistig waren met de wijn was alleen maar een bijkomend voordeel.
Na een aantal karaffen helderrode sappige wijn waren we geen medehotelgasten meer… Nee, we waren bloedbroeders. Daar moest op gedronken worden. Speciale Portugees gebrouwen ondefinieerbare likeurtjes kwamen op tafel. “Wie er het eerste thuis is”, werd er jolig geroepen. Dat deze zelfde meneer die avond zijn hotelkamer niet meer uitkwam vanwege een acuut ingetreden kater, was natuurlijk hilarisch.
Enfin, terug naar de kip piri piri. Eigenlijk kun je elk stuk van de kip gebruiken voor dit gerecht. Wie van kluiven houdt, koopt kippenbouten of drumsticks. Zij die liever met mes en vork eten, kopen kipfilet of kippendij. Pas de hoeveelheid piri piri kruiden naar smaak aan. Serveer er een frisse komkommersalade met yoghurt en geroosterde paprika’s bij. Ook lekker met gebakken krielaardappels.
Meer zonnige vakantierecepten? Deze cassoulet met inktvis doet je naar Spanje verlangen. Of maak eens shakshuka, ook zo’n zalig (camping)eenpansgerecht.
- 2 kipfilets
- 2 of 3 el piri piri kruiden
- 1 tl tomatenketchup
- 2 el yoghurt
- 1 el citroensap
- Scheut olijfolie
- 1 tl zwarte peper
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- Doe de kipfilets in een ovenbestendige schaal
- Meng alle overige ingrediënten in een kom tot een marinade
- Smeer de kip aan alle kanten in met deze marinade
- Dek af met aluminiumfolie en zet minimaal 1 uur in de koelkast om alle smaken goed te laten intrekken
- Haal een kwartier voordat de kip de oven in gaat de schaal uit de koelkast
- Verwarm de oven op 180 graden
- Zet de schaal in het midden van de oven
- Rooster de kip circa 20 minuten
- Serveer met geroosterde paprika's en een salade met komkommer en yoghurt
Geef een antwoord