Bestekzegels
Spaarden jullie ze ook? Die zegels van de Appie voor het bestek? Ik heb inmiddels mijn bestekla gevuld met de vorken, lepels, messen en meer van dat moois. Wel duizenden euro’s armer, want de winkel liet ons namelijk weinig keus. Bij elke 10 euro kregen we slechts één zegel. Pas bij vijftig zegels mocht je dan een bestekje van het een of ander uitzoeken. Dat schoot dus niet echt lekker op. Gelukkig ben ik in het bezit van een moeder met een lichtelijke verslaving aan land’s grootste kruidennier. En omdat haar bestekla geen aanvulling nodig had, spaarde zij gezellig met mij mee. Je zag mensen met winkelkarren vol boodschappen, die ze vast anders nooit kochten, bij de servicebalie staan. Een dag niet gezegeld, een dag niet geleefd, leek het wel. Zelf kocht ik grote voorraden bier en wijn, dat schoot tenminste – qua hoeveelheid zegels – lekker op. Dat menig horecabedrijf nu jaloers is op mijn provisiekast even terzijde. Dat het bestek menig dameshart sneller deed kloppen zagen we dus al wel, maar van dit gerecht gaat het herenhart ook op hol. Kleverige worstjes met een frisse salade. Lekker met gebakken aardappels of een homp brood met boter. Ideaal voor de zondagavonden wanneer er met het bord op schoot voor de tv gegeten wordt. En voor degenen die niet aan de zegels waren, met je handen eten is bij dit gerecht stiekem nog veel lekkerder.
- 4 kleine worsten (ik gebruikte kalfssaucijzen)
- 3 el sinaasappelmarmelade
- 1 el olijfolie
- 2 el grove mosterd
- 200 gram rucola
- 100 gram aspergetips
- Paar stukjes kaas naar keuze (gorgonzola, parmezaanse kaas, feta)
- Olijfolie of balsamico azijn
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng de marmelade met de olijfolie en de mosterd tot gladde saus
- Leg de worsten in een ovenschaal en giet de saus erover
- Meng goed zodat elke kant van de worst bedekt is
- Zet 30 minuten in de oven en draai de worsten tussendoor een paar keer om
- Leg de rucola in een kom
- Blancheer de aspergetips 2 minuten in kokend water
- Voeg toe aan de rucola
- Schaaf er wat van je favoriete kaas over
- Maak de sla aan met een scheutje goede olijfolie of balsamico azijn
- Hussel goed door
- Dien de worstjes op met de salade en geef er brood met boter bij
Geef een reactie