Meer servetten
Ik had onlangs het genoegen om getrakteerd te worden op een etentje bij een wereldrestaurant. Ik noem het een wereldrestaurant omdat je de keuze hebt uit verschillende internationale dishes. En om net effe anders te zijn dan de rest, rijgt deze toko hun gerechten aan een spies. Dat klonk goed, dus vol verwachting namen we plaats aan tafel. Voor we maar iets konden bestellen kregen we een gedegen uitleg over de invulling van de avond. De serveerster eindigde heel serieus haar betoog met de mededeling dat we unlimited gebruik mochten maken van de servetten in de houder op tafel. Dat liet ik mij uiteraard geen twee keer zeggen en onder het mom van YOLO veegde ik na iedere hap uitgebreid mijn mond schoon. Na een rondje soep en retourtje saladebar kwam de bediening vertellen dat de gaucho met de eerste spies vlees zou komen. Ik keek uit naar een breedgeschouderde vurige cowboy die mij met flair de spies zou serveren. Ik zag helaas alleen een magere brillenmans in de hoek die vast nog geen alcohol mag bestellen in de kroeg. Maar het eten was heerlijk, dat moet gezegd worden. Malse stukken vlees, geroosterde scampi’s en een gegrilde ananasspies als dessert. Deze Turkse Kofta van lamsgehakt had zo in het menu gepast. Het is het lekkerst met lamsvlees, maar bij gebrek aan een Islamitische slager, kun je ook rundergehakt gebruiken. Koop een pak servetjes en laat je helemaal gaan.
- 300 gram lamsgehakt (rundergehakt kan ook)
- 1 handje verse platte peterselie, fijngehakt
- 1 ei
- 1 ui, heel fijn gesnipperd
- 1 klein handje paneermeel
- 1 el rode paprikapoeder
- 1 el komijn
- Zout
- Peper
- Doe het gehakt, de peterselie, paneermeel en de specerijen in een kom en voeg zout en peper naar smaak toe
- Meng goed door elkaar en vorm een grote bal
- Vorm circa 12 balletjes en druk ze een beetje plat
- Zet de ovengrill aan
- Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat
- Zet de plaat in het midden van de oven
- Grill de balletjes 7 minuten en draai dan om
- Grill ze nog een keer 5 minuten totdat ze mooi bruin en gaar zijn
Geef een antwoord