Gekraak, en hoop gegil
Het staat al tijden op mijn kook bucketlist. Ik heb het hier over het bereiden van een levende kreeft. Ik durf het namelijk niet. Onverschrokken kraak ik een kreeft als ze klaargemaakt voor mijn neus worden neergezet. Maar zelf zo’n beesie in de pan gooien gaat me te ver. Watje die ik ben. Ik vind het zielig om een kreeft te doden, maar eet het wel lekker schijnheilig op. Toevallig stuitte ik op deze gekookte kreeft in de super. Daar kon ik mooi mee beginnen als oefening op het echte werk. Deze was al door iemand anders voorbereid dus ik hoefde alleen de kreeft maar doormidden te snijden en de hersenen te verwijderen. Ik stond als een butcher met mijn mes te zwaaien, klaar om de kreeft te halveren. Maar wederom stond het mij tegen. Plan B trad in werking. Ik riep lafhartig M de keuken in. Hij zette onverschrokken het mes in de kreeft. Na een hoop gekraak (van de kreeft) en een hoop gegil (van mij) lagen daar twee keurige helften kreeft. De ovengril kon aan voor deze kreeft met kruidenboter. Ik smeerde ze in met zelfgemaakte kruidenboter uiteraard. Salade erbij en ik had weer praatjes. Gelukkig hoef je een bucketlist nooit echt af te maken.
- 2 gekookte kreeften
- 4 el geraspte parmezaan of oude kaas
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 1 tl mosterd
- tabasco
- Sap van een halve limoen
- 150 ml droge, witte wijn
- 150 g zachte boter
- paprikapoeder
- 1 el gedroogde peterselie
- 1 el gedroogde dille
- peper
- zout
- Snipper de sjalot fijn
- Pers een halve limoen uit
- Laat de wijn met de gesnipperde sjalot in een pannetje zachtjes inkoken tot praktisch alle wijn verdampt is en laat afkoelen
- Vermeng de zachte boter met de gebakken sjalotsnippers en de geraspte kaas
- Doe er de mosterd, de peterselie en dragon en een mespunt paprikapoeder bij
- Breng op smaak met limoensap en een paar druppels tabasco
- Rol de kruidenboter in aluminiumfolie en laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast
- Halveer de kreeften in de lengte
- Haal er de kop en de scharen af
- Maak het vlees van de kreeftenstaart los van het pantser en snij het in kleine stukjes
- Vul de kreeftenhelften weer met de plakjes kleine kreeft
- Leg de halve kreeften op een grote bakplaat
- Dek het kreeftenvlees volledig af met plakjes koude kruidenboter
- Zet 5 tot 8 minuten onder de hete grill, tot de kruidenboter mooi goudbruin gekleurd is
- Serveer meteen
Geef een reactie