Zoet, zuur, zout, pittig en bitter
Alhoewel Thailand tegenwoordig bekent staat als het Llorett de Mar van Azië, heb ik er fijne herinneringen aan. De vriendelijkheid van de locals, de wir war van tuk tukjes, de prachtige versierde tempels en de heerlijke massages. En dan heb ik het nog niet eens over het eten gehad. Zoet, zuur, zout, pittig en bitter zijn de woorden die bij me opkomen als ik de Thai cuisine moet beschrijven. Alle gerechten zijn in balans. Ik heb dan ook heel wat Pad Thai, Tom kah kai en Yam taleh naar binnen gewerkt. Dit gerecht (Laab Kai – kip en vissaus in slablad ) is een van de populairste gerechten onder de Thaise bevolking en word in heel Thailand gegeten en ook in sommige delen van Laos. Laab, Larb of Lawb betekent in het Thais ‘Salade’, dit gerecht Laab Kai betekent vanuit het Thais vertaald dus ‘Salade Kip’. In Thailand at ik het met flink veel rode pepers. Deze versie is mild met één rood pepertje. Doe er dus gerust meer in als je van pittig houdt. Serveer het in mooie slabladeren en drink er een Singha biertje bij. Avondje op vakantie in eigen huis.
- 1 el zonnebloemolie
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 tl kristalsuiker
- 350/400 gram kipfilet, in hele kleine stukjes gesneden
- 2 el vissaus
- sap van een halve limoen
- peper en zout
- 1 rode ui, fijngehakt
- 2 bosuien, in dunne ringetjes
- 1 rode peper ontdaan van zaadlijsten, fijngehakt
- een handje koriander, fijngehakt
- Scheutje sojasaus
- Handje gezouten pinda's of cashewnoten
- 6 mooie slabladeren van een krop ijsbergsla
- Sugarsnaps of peultjes
- Zorg dat al je ingrediënten klaar staan
- Verhit de olie in een wok of koekenpan op midden/hoog vuur
- Bak de knoflook ongeveer 20 seconden, kijk uit dat deze niet bruin wordt
- Doe de suiker erbij en bak nog 10 seconden mee
- Doe de kleine stukjes kip in de pan en bak ze gaar
- Voeg de vissaus toe en bak nog 2 minuten
- Breng op smaak met limoensap en eventueel peper en zout
- Vissaus is ook al erg zout dus proef het eerst even doordat je dit doet
- Voeg de rode ui en bosui toe
- Giet een scheut sojasaus naar smaak toe
- Maak van 3 bladeren een mooi bakje
- Schep de helft van het kipmengsel in het bakje
- Strooi er de koriander en pinda's overheen
- Maak ook zo het andere bord op
- Serveer er gekookte sugarsnaps of peultjes bij
Geef een antwoord