Zon op tafel
Ik word altijd blij van kookboeken. En of ik ze dan zelf koop, leen of cadeau krijg van een gulle gever, dat maakt me niet uit. Ik heb in de loop der jaren dan ook een aardige collectie verzameld (die geleende boeken hebben stiekem de weg naar de rechtmatige eigenaar nooit teruggevonden, maar dat blijft uiteraard onder ons). Van Jamie Oliver tot Donna Hay, via Ottolenghi terug naar Wina Born. Bij de laatste naam gaat wellicht niet direct een belletje bij je rinkelen, maar zij schreef al over koken en eten toen onze oma’s nog jonge dames waren. Zo stelde een huisvrouw in de jaren vijftig haar de vraag wat crème fraîche was en waar je dat kon kopen. Haar antwoord vond ik om te onthouden: “Gewoon wat slagroom kloppen met een kneep citroensap erdoor.” Kijk, op die Wina kun je tenminste bouwen tijdens een culinaire rampspoed. Onlangs kwam ik in het bezit van haar – inmiddels bijna veertig jaar oude – kookboek ‘De zon op tafel’ met recepten uit de mediterrane. Op de achterflap wordt beschreven dat deze gerechten een blijmoedig gevoel geven aan hen die leven in een bar en vreugdeloos klimaat. Dit vroeg om een experiment. Ik kon namelijk op deze sombere zomerdag wel wat blijmoedigheid en vreugde gebruiken, dus fluks op zoek naar iets lekkers. Ik maakte Marokkaanse vleesballen in pittige saus.
Of het nu kwam door die lamsballen of niet, mijn gezelschap ging in elk geval vrolijk en lichtvoetig naar huis. Of zal dat door het aantal wijntjes komen die ik als goed mediterraan gewoonte bij het eten serveerde. Laten we het maar in het midden houden… een beetje van Born en de wijntjes van mezelf.
- 500 gram lamsgehakt
- 3 tl korianderzaad
- 4 tl citroensap
- 2 tl oregano
- 2 tl cayennepeper of chilipeper
- 2 tl kaneel
- 3 ragfijn gesneden teentjes knoflook
- 3 el olijfolie
- 4 grote tomaten
- 1 winterwortel
- 2 klein gesneden uien
- 1 tl suiker
- Maak het lamsgehakt aan met het korianderzaad, het citroensap, oregano, twee teentjes van de fijngesnipperde knoflook, 1 el olijfolie en de cayennepeper of chilipeper en voeg zout naar smaak toe.
- Kneed daar balletjes van zo groot als een stuiterbal.
- Leg de ballen een uurtje in de koelkast om alle smaken goed in te laten trekken.
- Verhit twee el olijfolie in een grote pan.
- Fruit de uien aan met de in stukken gesneden tomaat en voeg het laatste teentje knoflook toe.
- Even laten smoren.
- Dan de suiker en kaneel toevoegen en de kleingesneden wortel.
- Laat dit samen even bakken en leg er dan de balletjes op.
- Giet er een grote kop warm water overheen.
- Deksel op de pan en vervolgens 30 minuten op laag vuur sudderen.
Janneke
Jaaah! Lamsballetjes, goed ook voor een regendag! Warme geuren, specerijen en mooie kleuren.like!!
Dit maal met juiste hoeveelheid sterren 🙂
Haha Jan, superleuk! Hup, die keuken in jij! Goede bodem voor het voetbalfestijn vanavond!
Heerlijk recept. Hier wordt iedereen vrolijk van! Mooi (semi) Mediterraans. Dank je!
Dank je Jac! Ja, met dit weer kun je wel wat zomer op je bord gebruiken.
Mijn favoriet gerecht uit dat boekje is “Ïmam Bayildl”! Zo lekker!!
Ja he! Zo lekker! Groet!