Lammetje scoren
Enige tijd geleden had ik M een lekkere lamsrack beloofd. En omdat belofte nu eenmaal schuld maakt, toog ik op mijn stalen ros naar de Islamitische slager. Daar kun je nog voor een fatsoenlijke prijs een lammetje scoren. Betaal je bij de Keurslager ruim € 15,00 voor een kilo vlees, hier tweederde minder. Voor € 5,50 mocht ik bijna 900 gram lamsrack mee naar huis nemen. Eenmaal thuis zakte de moed mij in de schoenen. Dat rackje moest natuurlijk nog wel schoongemaakt worden. Nu snap ik waarom het bij de slager zo duur is. Je betaald alleen al voor het werk wat die beste man er aan heeft om de vliezen en het vet te verwijderen en de botten schoon te schrapen. Anderhalf uur mensen. Ik herhaal: anderhalf uur heb ik geschraapt en gezwoegd om schone botjes te presenteren. Finally I did it. Volgens de Islamitische slager moest het vlees ingepakt in aluminiumfolie 1,5 uur op 150 graden in de oven. Dat leek mij een beetje overdreven. Voor een mooi korstje even aanbraden in de pan en dan 10 minuten op 160 graden de oven in. Perfect rosé. Lekker met tuinbonen en jus van munt.
- 800 gram lamsrack
- Tijm
- Zeezout
- Peper
- 2 el munt
- 100 ml witte wijn azijn
- 1 el suiker
- 200 gr tuinbonen
- Maak het lamsrack schoon door het vlies te verwijderen en het vet en vlees van de ribben te verwijderen.
- Je kunt dit ook door de slager laten doen, maar daar is het vlees veel duurder dan bij een Islamitische winkel.
- Wrijf het vlees in met tijm, zout en peper.
- Zet weg in de koelkast.
- Stamp in een vijzel de munt klein en doe het in een steelpan.
- Voeg suiker en azijn toe en breng aan de kook.
- Roer net zo lang tot de suiker geheel opgenomen is.
- Zet dan weg in de koelkast om de smaken goed tot hun recht te laten komen.
- Laat het lamsrack 30 minuten op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven op 160 graden.
- Kook de tuinbonen in 6/8 minuten gaar.
- Laat in een koekenpan een klont boter smelten tot het bruist.
- Braad de lamsreck aan beide kanten aan. Hoeft niet lang, max 2 minuten per kant.
- Leg daarna in een ovenschaal en plaats de schaal in het midden van de oven.
- Na tien minuten haal je de schaal eruit en leg je een stuk aluminiumfolie over de schaal om het vlees te laten rusten.
- Leg de tuinbonen op een bord, daarover het lamsrack en besprenkel met de muntsaus.
Geef een reactie