Tajine met lamsgehaktballen
Wie er wel eens in Marokko geweest is herkent ze meteen. De tajine wordt daar vooral voor stoofpotten gebruikt, waardoor het koken lang duurt. Bij het koken met de tajine verdampt het water uit het voedsel en slaat als condens op de deksel. Daar koelt het water af en loopt terug in de pan. Je kunt het vergelijken met onze good old braadpan voor het bereiden van stoofvlees.
Lamsgehaktballen in de tajine
Traditioneel wordt een tajine op een rooster boven hete kolen geplaatst. Nu heb ik – en jij vast ook niet – geen vuurkorf in mijn keuken staan, dus we koken gewoon op het fornuis. Als je het gas op zijn laagst zet is dat prima! Gebruik eventueel een sudderplaatje. In Marokko wordt de tajine vooral gebruikt voor stoofpotten van vlees, vis of groenten, samen met diverse specerijen, uien en peulvruchten. De (lams) gehaktballetjes met tomatensaus is een authentiek gerecht uit de Marokkaanse keuken dat in de tajine wordt bereid.
Andere gerechten uit de tajine
Uiteraard kun je nog vele andere gerechten met de tajine bereiden. Denk eens aan kip met olijven en ingemaakte citroen. Of een tajine gevuld met vis, wortel en courgette!
Zelf heb ik een vegetarisch tajine recept voor jullie. Kijk hier maar eens.
Mocht je nu geen tajine hebben en wel zin in Marokkaans… Deze forel op Marokkaanse wijze is een van mijn favoriete gerechten.
- 350 gram lamsgehakt
- 1 rode ui, heel fijn gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 rode ui, fijn gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 mespuntje kaneelpoeder
- 1 tl oregano
- 1 tl paprikapoeder
- Olijfolie
- Peper
- Zout
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen en kneed alles goed door elkaar
- Maak er balletjes van zo groot als een golfbal
- Bak de balletjes in een scheut olijfolie in de tajine (of hapjespan) tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn en
- haal ze uit de pan
- Verhip opnieuw een scheut olie in de tajine (of hapjespan)
- Fruit de ui en de knoflook even aan
- Voeg de specerijen toe en bak deze even mee op een matig vuur
- Voeg de tomatenblokjes op sap toe
- Roer alles goed door elkaar
- Breng op smaak met een snuf peper en zout
- Zet de deksel op de tajine (of hapjespan) en laat 10 minuten zachtjes pruttelen
- Voeg de balletjes toe en laat nog 10 minuten met deksel op de tajine (of hapjespan) garen
- Lekker met couscous of platbrood en een frisse groene salade
Tom
Ontzettend lekker en makkelijk te maken. Groet, Tom
Yvette Jaarsma
Hoi Tom! Leuk om te horen! Groet, Yvette