Fatsoenlijke basis van kruiden en specerijen
Ik moet jullie iets bekennen. Ook deze kookguru kookt wel eens iets uit een potje of zakje als ik echt geen zin heb om lang in de keuken te staan. Soms heb je gewoon van die dagen. Ik heb dat vooral bij Indiase of Thaise curry’s. Dan zakt de moed je al in de schoenen als je naar die waslijst van ingrediënten kijkt. Van kurkuma, via koenjit naar kruidnagel en korianderzaad. En dat moet je dan allemaal maar in huis hebben. Ik benutte een vrije middag om de plaatselijke toko leeg te kopen en legde een fatsoenlijke basis van diverse kruiden en specerijen aan. En wie A zegt moet ook B zeggen, dus aan de slag met deze garnalencurry. Ik maakte zelf mijn garam masala poeder, maar je kunt dat ook kant-en-klaar kopen. Scheelt weer ruimte in je keukenkast, nietwaar. Succes! Tis even werk, maar als de curry eenmaal aan het pruttelen is zul je nooit meer terug willen naar het vertrouwde potje uit de supermarkt.
- 1 grote of 2 kleine uien
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 3 cm verse gember fijngesneden
- 4 el garam masala (kant-en-klaar of zelfgemaakt*)
- Peper
- Zout
- 1 blik komosmelk
- 1 blik tomaten op sap
- 250 gram rode linzen
- 1 rode peper fijngehakt
- 750 ml groentenbouillon
- Sap van 1 limoen of een grote kneep uit een flesje limoensap
- 3 stengels bosui in ringetjes gesneden
- 500 gram kleine roze garnalen
- Olijfolie
- Eventueel een handje noten zoals amandelen of pinda's of cashewnoten
- *kardemom, gember, kaneel, kerrie masala, koenjit, komijn, koriander, kruidnagel, zwarte peper en venkelzaad
- Verhit de olijfolie in een grote pan met anti aanbakbodem
- Fruit de ui in een paar minuten zacht
- Voeg de knoflook, gember, rode peper en de specerijen (garam masala mengsel) toe
- Roer met een lepel alles door elkaar tot een geurend mengsel
- Voeg de garnalen toe en bak even kort mee
- Voeg de tomaten op sap toe
- Voeg de linzen en de bouillon toe en roer weer goed door
- Verlaag het vuur en laat circa 20 minuten zacht pruttelen
- Kijk tussendoor een keer of de linzen niet teveel vocht opnemen. Voeg anders nog wat bouillon toe
- Breng op smaak met peper en zout
- Voeg de kokosmelk toe en het limoensap
- Breng de curry tot aan het kookpunt en verwarm nog 5 minuten
- Schep de curry in mooie kommen en bestrooi met bosui en noten
Geef een reactie