Levenslessen
Een aantal zomers geleden stonden de mister en ik op een kampeerterrein aan de Franse costa. Hoewel we braaf onze butagasje met koekenpan hadden meegenomen, kwam het er in de praktijk op neer dat we vaak de hort op waren. Toch veel makkelijker! Hoefden we ook niet met de afwasteil onder de arm de camping over. En omdat menig mens toch een gewoontedier is hadden wij al snel ons vaste tentje gevonden. Niet helemaal toevallig, want de wijn kostte maar zes euro per fles en ze serveerden er diverse gerechten met mosselen. Het zag er zo appetijtelijk uit dat zelfs een vijfjarig Fransoosje een pan met moules bestelde. Vader vroeg bezorgd of de kleine man dat wel lustte, waarop hij overtuigend oui knikte. Toen pappa zelf aan de beurt was bestelde hij voor de zekerheid een pizza. Hij had vast vaker met dit bijltje gehakt. He was right. De koter trok een vies gezicht bij de eerste mosselhap en de pizza veranderde in een oogwenk van eigenaar. Kind blij, pappa blij. Wij smulden ook van de mosselen. Naturel of in een roquefortsaus. Nu de mosselen weer veelvuldig te koop zijn, probeer dan ook eens dit recept: Moules mouclade. Oftewel mosselen in kerriesaus uit de oven. Pizza kan immers altijd nog.
- 2 kg verse mosselen, in de schelp
- 1 ½ dl droge witte wijn
- 2 sjalotjes, fijngesneden
- 30 g boter
- 1.5 el kerriepoeder
- 2 eidooiers
- 1 bakje crème fraîche
- Zet de ovengrill aan
- Giet de wijn in een grote (mossel) pan
- Voeg de mosselen toe en kook met deksel op de pan tot ze openstaan
- Dit duurt ongeveer ⅚ minuten
- Voeg de dooiers bij de crème fraiche
- Roer tot een egaal mengsel
- Giet de mosselen af, maar vang het kookvocht op
- Smelt de boter in een steelpan
- Voeg de sjalotjes toe en smoor zachtjes glazig
- Voeg de kerriepoeder toe en roer goed om
- Zeef het mosselvocht en bewaar 6 eetlepels vocht
- Voeg de 6 eetlepels mosselvocht toe aan het sjalot/kerrie mengsel
- Voeg ook het dooier/crème fraiche mengsel toe
- Roer alles door elkaar
- Let op: zet het vuur heel laag, de saus mag niet koken anders gaat de saus in de schift
- Haal van elke mossel de bovenste schelp eraf
- Leg ze in een ovenvaste schaal of als je niet 1 grote schaal hebt dan in 2 schalen
- Schenk de saus over de mosselen
- Zet 1 a 2 minuten onder de grill
Geef een reactie