Rijdende rechter
Net als in de grote stad is het ook wel eens hommeles in het provinciale. En dan heb ik het niet over elke stad of dorp buiten de ring van Amsterdam, maar meer over de dagelijkse irritaties in je eigen straat. Bij ons is de straat namelijk zo smal dat eenrichtingsverkeer geen overbodige luxe zou zijn. En iedereen, maar dan ook iedereen, behalve wij, heeft twee auto’s pontificaal voor de deur geparkeerd, dus met een beetje dagelijkse pech sta je twee straten verderop met je kleine wagentje. In de zomer krijgen de buren een extra irritatie toeslag als ze naast hun twee auto’s ook nog hun sleurhut half in onze voortuin parkeren. Gelukkig niet voor lang, anders was een uitbouw ook niet langer nodig. Of wat dacht je van ruzie over schuttingen. Hadden wij echter geen last van. Terwijl de mister en ik in alle onschuld een dagje de hort op waren, stond er bij thuiskomst een soort van ijzeren gordijn tussen onze tuinen ingeklemd. Je snapt dat we nooit gezellig met z’n allen rond de bbq hebben gezeten. Ach ja, zo is er altijd wel wat. En onze relatie met de buren is gelukkig verder helemaal prima. Dat het nog vele malen erger kan zie je wel in programma’s zoals de Rijdende Rechter. Dit romige eenpans visgerecht van pangasiusfilet met creme fraiche en kappertjes is ideaal voor op de camping of een luie avond in de tuin. Ik geef het ook aan de buren, moeten ze alleen wel hun auto een straatje verder zetten.
- 300 gram pangasiusfilet
- 200 gram crème fraiche light
- 1 citroen
- 2 uien, in ringen gesneden
- 2 el kappertjes
- 25 gram boter
- Peper
- Zout
- Handvol gehakte peterselie
- 400 gram krieltjes
- Zout
- Scheut olijfolie
- 1 kleine witte of paarse bloemkool
- 2 knoflooktenen, fijngehakt
- Zout
- Peper
- Scheut olijfolie
- Snijd de vis in gelijke middelgrote stukken
- Smelt de boter in een koekenpan
- Voeg de uien toe en smoor ze in 5 minuten zacht
- Voeg de crème fraiche toe en roer even door
- Voeg 2 eetlepels water toe
- Leg dan de vis in de pan
- Strooi de kappertjes over de vis
- Rasp de schil van de citroen
- Voeg ook toe in de pan
- Schep alles voorzichtig om
- Laat de vis circa 10 minuten garen op heel zacht vuur
- Draai de vis af en toe om
- Voeg zout en peper qua smaak toe
- Voeg als laatste de peterselie toe en roer nog 1 keer voorzichtig door elkaar
- Verwarm de oven op 175 graden
- Halveer de krieltjes en leg ze in een ovenschaal
- Besprenkel rijkelijk met olijfolie en zout
- Hussel goed door elkaar
- Zet ze 40 minuten in de oven
- Verwijder de groene bladeren
- Snijd de bloemkool in plakken of roosjes
- Leg alles in een ovenschaal
- Besprenkel met een scheut olijfolie en hussel de knoflooktenen ertussen
- Goed mengen en 40 minuten de oven in op 175 graden
- Leg alles samen op een bord en geef er een frisse groene salade bij
Geef een reactie