Volle Chinese glorie
Onlangs heb ik jullie beloofd dat ik me ga wagen aan de Chinese Pekingeend. En belofte maakt nu eenmaal schuld, dus vooruit met de geit, de keuken in. Een hele eend bereiden zou natuurlijk de ultieme uitdaging zijn, maar aangezien ik alleen M aan tafel had en niet het hele plaatselijke voetbalteam, hield ik het netjes op 100 gram eend per persoon. Na wat speurwerk op allesweter Google vond ik een recept voor de Chinese pannenkoekjes die me wel oké leek. Eerlijk gezegd kreeg ik bij het intypen van ‘Chinese pannenkoekjes’ al duizend hits, maar laten we gewoon net doen alsof ik er nog enigszins moeite voor heb moeten doen, nietwaar… anyways, ik marineerde de eendeborst al ’s ochtends in een mengsel van sherry, honing, sesamolie en sojasaus. Koop alsjeblieft wel die zware stroperige sojasaus bij de Toko. Is echt veel smaakvoller dan die laffe saus bij de lokale super. Believe me… Tot de namiddag drentelde ik ongeduldig heen en weer tot dat ik het deeg voor de pannenkoeken mocht maken. En lekker waren ze! Niet te droog of hard, nee, lekker zacht met een subtiele smaak. Beetje hoisin saus erbij, lenteui en komkommer om het helemaal af te maken. Nu nog wat proevers vinden voor het bereiden van de eend in zijn volle Chinese glorie. Wie biedt zich aan?
- Voor de pannenkoeken
- 250 g bloem
- sesamolie
- Voor de gemarineerde eend:
- 2 el sesamolie
- 2 el sherry
- 2 el sojasaus
- 1 el honing
- Extra ingrediënten:
- 1 Komkommer in dunne repen gesneden
- 3 lenteuitjes in ringetjes gesneden
- Hoisinsaus
- Voor de pannenkoeken
- Doe de bloem in een kom.
- Roer er beetje bij beetje ± 150 ml kokend water door met een vork tot al het water is opgenomen.
- Speel een beetje met de juiste verhoudingen. Als het deeg te droog is dan voeg je meer water bij en als het te nat is, meer bloem.
- Haal uit de kom en kneed het tot een soepel deeg.
- Leg het deeg terug in de kom, bedek met een vochtige doek en laat 30 minuten staan.
- Neem het uit de kom en kneed nog een keer goed door en maak een rol van ± 40 cm lang en 2,5 cm dik.
- Snijd in 18 gelijke stukjes, rol daar balletjes van en druk die met de palm van je hand plat.
- Leg er twee op het aanrecht en besmeer er 1 met sesamolie.
- Leg ze met de besmeerde kant op elkaar en rol met de deegroller uit tot een pannenkoekje met een doorsnee van 15 cm.
- Verwerk zo ook de andere balletjes.
- Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag.
- Leg er een pannenkoekje in en bak tot de onderkant droog is.
- Draai om en bak tot de andere kant ook droog is.
- Haal de pannenkoek dan uit de pan, haal beide helften voorzichtig van elkaar af en leg ze onder aluminiumfolie.
- Bak de andere pannenkoeken op dezelfde wijze.
- Voor de gemarineerde eend:
- Alle ingrediënten mengen en over de eend gieten.
- Lekker inwrijven en dan liefst een paar uur laten intrekken.
- Koekenpan met anti-aanbaklaag verhitten en de eendenborst zonder boter of olie op de kruislings ingesneden velkant in de pan leggen.
- Circa acht minuten bakken.
- Omkeren en nog drie minuten bakken.
- Marinade erover gieten.
- In aluminiumfolie nog vijf minuten laten rusten alvorens je de eend in kleine repen snijdt.
- Extra ingrediënten:
- Pannenkoekjes op bord leggen en daarop een beetje komkommer en lenteui leggen.
- Beetje saus erover heen en oprollen.
Li
De eend moet eigenlijk nog gerookt worden in een speciale oven… Ik ben benieuwd naar jouw versie, dus deze Chinees komt graag langs om te proeven!
Yvette Jaarsma
Hoi Li, Dit is duidelijk de thuisversie! Maar je bent zeker welkom om te komen proeven.
Wat een heerlijke variant op de wrap. Traditioneel Chinees, in een modern jasje. Complimenten en warm aanbevolen!
Dank je wel. Leuk dat je het gemaakt hebt. Als je van moderne Chinese gerechten houdt kan ik je het gerecht ‘lekker eitje’ aanbevelen.
Groetjes, Yvette