Dodelijk wapen
Vandaag weer een nieuwe challenge in de keuken. Ik maakte zelf Mexicaanse tortilla’s. Verwar dit gerecht niet met de Spaanse aardappel/ei variant, want dat is een compleet andere dish. Ik kocht een pak maismeel bij de toko en ging aan de slag. In Mexico kennen ze namelijk geen tortilla’s gemaakt van bloem, maar gebruiken ze maismeel voor hun burrito’s, taco’s en tortilla’s. Deeg was zo klaar en ik liet het op aanraden 30 minuten rusten. Waarschijnlijk had het iets teveel rust gehad, want na een half uur was mijn liefelijke deegbal getransformeerd tot een dodelijk wapen. Hard en onmogelijk te gebruiken. Gelukkig had ik nog bloem dus dan maar onorthodox. Opnieuw deegbal gemaakt en 15 minuten laten staan. Scheelt toch weer een kwartier. En ja hoor, een mooi elastisch en goed uit te rollen lap deeg. Tis even een werkje om alles zelf te bereiden, maar het smaakt echt zoveel beter dan zijn fabrieksbroeder. Pulled chicken met salsa en avocado erbij en je Mexicaanse avond kan beginnen! PS: mocht je nu denken “Ja dag, ik heb echt geen zin om die tortilla’s zelf te maken”, koop ze dan gewoon in de supermarkt. Maar maak wel de kip en de salsa, je zult er geen spijt van krijgen.
- 225 gram bloem
- 0.5 tl zout
- 0.25 tl bakpoeder
- 150 ml water
- 60 ml zonnebloemolie
- 2 el paprikapoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 el gemalen koriander
- 1 el venkelzaad (gemalen)
- 2 tl gemalen komijnzaad
- 1 tl chilipoeder
- 2 tl (zee)zout
- 2 tl peper
- 2 el donkere basterdsuiker
- 3 tomaten
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 0.5 limoen
- Zout
- Paar takjes koriander (optioneel)
- 2 kipfilets
- 1 avocado
- Peper
- Olijfolie
- Dit kan een dag van te voren en leg ze dan in de koelkast in een afgesloten vershoudbox
- Doe de bloem, zout, bakpoeder in een grote kom
- Voeg water en zonnebloemolie toe
- Roer goed door
- Kneed dan met je handen een soepel deeg
- Zet minimaal 15 minuten afgedekt weg
- Verdeel het deeg dan in 10 kleine balletjes
- Rol met behulp van een deegroller een balletje (tussen twee stukken bakpapier tegen het plakken) uit tot een ronde plak van circa 10 cm doorsnee
- Zet een koekenpan op medium/heet vuur zonder olie of boter
- Leg de deegplak er in en verwarm 1.5 minuut per kant
- Leg op keukenpapier
- Maak er zo nog negen
- Je zult overhouden, maar je kunt ze in aluminiumfolie ook invriezen of de volgende dag opeten als lunch
- Verwarm de oven op 190 graden
- Voeg alle specerijen voor het kipkruidenmengsel in een kom bij elkaar
- Meng ze goed tot een egale mix
- Smeer de kipfilets rondom in met olie
- Bedek ze rondom met de kruidenmix, mag best lekker dik ingesmeerd zijn
- Leg ze in een ovenschaal
- Zet 20/25 minuten in de oven
- De kip is klaar als een mes er schoon uit komt en de binnenkant van de kip mooi wit ziet
- Haal de kipfilets uit de schaal en laat ze 5 minuten rusten onder aluminiumfolie
- Snijd de tomaten in kleine blokjes en verwijder de zaadlijsten
- Snijd de ui en knoflook heel fijn
- Voeg de ui en knoflook en tomaten bij elkaar in een kom
- Pers de limoen er boven uit
- Rasp eventueel nog wat schil en voeg toe aan de salsa
- Hak de koriander (als je dat gebruikt) fijn en voeg toe
- Voeg zout naar smaak toe
- Hussel goed door elkaar
- Prak de avocado met een vork fijn en maal er zout en peper over
- Trek de kipfilets met je vingers uit elkaar (pulled chicken)
- Als je de tortilla's de dag van te voren gemaakt hebt dan moet je ze verwarmen in de oven of magnetron
- Maak je ze ter plekke dan hoef je ze niet te verwarmen
- Verwarm de tortilla's in de magnetron voor 30 seconden en in de oven op lage temperatuur (150 graden) circa 10 minuten
- Maak voor twee personen elk drie tortilla's belegd met avocado crème en daarop de kip en salsa
Geef een reactie