Massakonijn of trendsetter?
Volgens mij bestaan er op culinair gebied twee soorten mensen. De zogenaamde trendsetters en de massakonijnen. De eerste groep is niet bang voor een experiment in de keuken en struint de schappen van diverse winkels af op zoek naar uitheemse producten. De naam van de tweede groep zegt al voldoende. Schaamteloos kopiëren zij massaal de eetgewoonten van de durfals. Kleefden aan biologische winkels eerst een geitenwollensok imago waar slechts enkele hipsters hun boodschappen deden, tegenwoordig ben je bijna een paria als je niet bio-verantwoord shopt. Of neem nu quinoa. Ruim twee jaar geleden wist niemand wat het was of hoe je het überhaupt uitspreekt. Nu is het zo populair dat het vaak uitverkocht is in de winkel. Ik had al wel quinoa buiten de deur gegeten, bijna elk gerespecteerd restaurant heeft ondertussen wel een gerecht met dit superfood op de kaart staan, maar nog niet zelf gemaakt. Ha, massakonijn die je er bent, hoor ik je nu denken. En ja, ik beken…af en toe lekker schaamteloos de massa achterna lopen is ook wel eens prettig. Maar hey, dit recept vond ik dan best wel weer trendsettend. Wat maakt dat mij dan, vroeg ik me af. Een trendkonijn?
- 75 g quinoa
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 50 g winterpeen
- 30 g walnoten
- 15 g havermout
- 1 ei,
- 175 g witte bonen (uitgelekt),
- 60 g geraspte oude kaas,
- 1 el oregano
- olie
- 4 broodjes
- 250 gram kastagnechampignons
- 2 tomaten in plakken
- 4 plakken gorgonzola (optioneel)
- Kook de quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking en laat afkoelen
- Snij het sjalotje en knoflook in stukjes
- Schil de peen en snij in kleinere stukken
- Maal eerst wortel, sjalot, knoflook, noten, havermout en ei fijn in de keukenmachine
- Voeg bonen, oregano en kaas toe en maal nogmaals tot een grof mengsel
- Schep het mengsel in een kom en roer de quinoa erdoor
- Breng op smaak met zout en peper
- Vorm met natte handen 4 burgers en zet ze 10 minuten in de vriezer
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snij een paar tomaten in plakken en bak de champignons
- Bak de burgers per stuk in de olie aan beide zijden bruin in de koekenpan
- Laat ze daarna nog 8 minuten nagaren in de oven
- Serveer op het broodje met citroenmayonaise, sla, tomaten, champignons en eventueel de gorgonzola
Geef een reactie