Kerstpakket 2015
Toen ik mijn keukenkastjes weer eens aan een schoonmaakbeurt onderwierp, kwam ik restanten van de kerstpakketten 2010 tot en met 2014 tegen. Niet dat je nu denkt dat ik sinds die tijd niet meer heb opgeruimd, nee, ik heb het over die producten die eindeloos houdbaar zijn. Waarom zijn die pakketen toch zo inspiratieloos. Zalm uit blik, fles hoofdpijnwijn en altijd die eeuwige pasteibakjes van muf bladerdeeg die je toch maar bewaard onder het mom van je weet maar nooit. Dat moest maar eens afgelopen zijn. Resoluut gaf ik die overblijfselen aan de liefhebbers – en geloof mij, die bestaan echt – en besloot zelf eens aan de slag te gaan. Zo’n ragout bakje moet zelf toch ook wel te maken zijn. En dat klopt. Gewoon een wit brood in stukken van 10x10x10 snijden en uithollen. Et voilà, je eigen broodbakje is een feit. Dus werkgevers van Nederland, dit jaar gewoon een brood met een broodmes feestelijk verpakken. Hoeven we alleen nog maar de ragout met champignons te maken.
- 1 ongesneden wit brood
- 2 bakjes (kastanje) champignons
- 1 stronk broccoli
- 1 ui, gesnipperd
- 1 dl witte wijn
- 0.5 blokje groentebouillon
- 1 beker crème fraiche
- Peper
- Zout
- Snijd de korsten van het brood
- Snijd het brood in vier stukken
- Maak bakjes door elk stuk uit te hollen en laat aan alle kanten 1 cm vrij
- Zet de broodbakjes in een voorverwarmde oven van 200 graden
- Bak 5/10 minuten bruin
- Snijd de champignons in schijfjes
- Blancheer in kokend water de roosjes van de broccoli in 3 minuten gaar
- Giet af
- Smelt 25 gram boter in een koekenpan
- Voeg de champignons toe en roerbak 2 minuten
- Voeg de ui toe en bak 1 minuut mee
- Voeg ook broccoli toe
- Verkruimel het bouillonblokje erboven
- Voeg 1 dl witte wijn toe
- Breng aan de kook
- Zet dan het vuur zacht en voeg de crème fraiche toe
- Roer voorzichtig tot alle ingrediënten gemengd zijn
- Lepel wat van de ragout in het broodbakje
- Leg de rest ernaast
Geef een antwoord