Groenten quotum
Ik zal eens even heel eerlijk zijn. Ook in huize CurlsCulinair wordt er niet iedere dag 200 gram groenten en 2 stuks fruit verorberd. Daar, ik heb het gezegd.
Soms is een pannenkoek namelijk ook wel heel lekker. En nu weet ik wel dat je denkt, een pannenkoek gevuld met spinazie kan je ook bereiden in plaats van met stroop.
Weet ik wel leuke attente lezer, maar af en toe schreeuwt mijn maag om kleffe stroop.
Trouwens, volgens de vernieuwde voedingswijzer is 200 gram anno 2017 zelfs al te weinig. We moeten minstens het quotum van een halve kilo halen. Dat zijn heel wat worteltjes die je dan op een dag moet weg knagen.
Geen probleem voor mensen met een fetisj voor wortelen, maar niet te doen voor degene onder ons met een ‘normaal’ eetpatroon.
Dit gerecht bevat zeker 500 gram groenten per persoon. Ik maakte het voor twee personen dus tel uit je (groenten)winst. Per persoon een aubergine, 125 gram champignons, half blikje tomatensaus en een ui. Tjakka! Het voedingscentrum mag tevreden zijn.
Mocht je nu geen vlees eten, vervang het gehakt dan door vegetarisch gehakt of laat het gewoon weg. Dan zou ik nog wat andere groenten toevoegen zoals een fijngesneden wortel. Ze moeten toch een keer op nietwaar?
Serveer er een frisse groene salade bij en wat brood met kruidenboter.
Mag je morgen van mij best een pannenkoek. Met lekker extra veel stroop.
- 2 aubergines
- 2 rode uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 blik tomatensaus
- 250 gram champignons, fijngehakt
- 250 gram rundergehakt of vegetarisch gehakt
- 1 el oregano
- 100 gram parmezaanse kaas, geraspt
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- Verhit een grillpan op hoog vuur
- Vet de pan in met olijfolie
- Snij de aubergine in de lengte in dunne plakken van 0.5 cm breed
- Grill de plakken circa 2 minuten per kant of tot ze mooie strepen hebben gekregen
- Leg ze op een bord tot je ze allemaal gegrild hebt
- Verhit een scheut olijfolie in een wok of hoge koekenpan
- Fruit de uien en de knoflook even aan
- Voeg het gehakt toe en bak het rul
- Voeg dan de champignons toe en schep alles goed door elkaar
- Voeg het blik tomatensaus toe en de oregano en peper en zout naar smaak
- Laat 10 minuten pruttelen op zacht vuur
- Verwarm de oven op 180 graden
- Verdeel ⅓ van de saus over de bodem van een ovenschaal
- Leg daar de helft van de plakken aubergine op
- Verdeel dan ⅔ van de saus over de aubergine
- Leg daar de resterende plakken aubergine op
- Verdeel de rest van de saus weer over de aubergine
- Verdeel de olijven over de laatste laag saus
- Strooi de parmezaanse kaas als laatste over het gerecht
- Zet 30 minuten in de oven
- Zet dan de ovengrill aan en rooster het gerecht nog eens 10 minuten tot de kaas bubbelt en goudbruin kleurt
- Serveer met een frisse salade en brood met kruidenboter
Geef een reactie