Bruine fruitschaal
Toen het kwik boven de twintig graden steeg besloot ik samen met een vriendin te loungen aan het water. We parkeerden onze bejaarde wagen tussen de BMW’s en cabrio’s van het Gooi en maakten het onszelf makkelijk in de ligstoel. Met wat hapjes en een lekker drankje in de hand roddelden wij over de laatste nieuwtjes. Ook het aanwezige publiek werd niet bespaard. Nu waren er ook wel dames bij die zichzelf in het zonnetje hadden gezet qua kleding en make up. En toen onze zonnebank gebruinde buurman om een bruine fruitschaal vroeg, konden wij niets anders doen dan gniffelen. Dat zijn trouwens een portie bitterballen voor degene die zich nu afvragen wat deze meneer zo joviaal bestelde. Het was in elk geval niet saai daar aan de waterkant. Boten groot en klein voeren voorbij en wij vermaakten ons prima. Na al die lekkere hapjes en drankjes hadden we geen zin meer in een vol bord, dus dan is deze dish perfect. Kokkels zijn ideaal op een warme dag om lekker op te peuzelen in de tuin. Zo gemaakt en heel gezond. Kan geen bruine fruitschaal tegenop.
- 500 gram kokkels
- 1 el gele bonenpasta (toko)
- 2 cm verse gember, geschild en fijngesneden
- 1 grote teen knoflook, fijngesneden
- 125 ml kippenbouillon
- 400 gram bimi (Chinese broccoli) of gebruik peultjes of sugarsnaps
- Kokkels bevatten veel zand dus eerst moeten ze goed schoongemaakt worden
- Doe de kokkels in een grote pan met water en voeg een flinke snuf zout toe en doe het deksel op de pan
- Laat enkele uren staan
- Giet het water af en vul de pan opnieuw met water
- Laat nog een uurtje staan
- Giet wederom af
- Verhit een scheut olijfolie in een wok of grote hapjespan
- Bak de gember en knoflook 1 minuut
- Voeg de kokkels toe
- Schep voorzichtig om
- Voeg de gele bonenpasta en bouillon toe
- Roer weer voorzichtig door elkaar
- Laat enkele minuten zacht doorkoken tot alle kokkels open staan
- Schep op elk bord de helft van de kokkels en giet de saus er over heen
- Lekker met gekookte bimi of peultjes of sugarsnaps
Lekker! Ga ik vaker maken!
Leuk!