Geen biefstuk zonder boter
Na het zien van de film ‘The big night’ over twee Italiaanse broers die een restaurant runnen aan de oostkust van Amerika, kreeg ik zin in pasta’s, rijke salades, vis en een groot stuk vlees. Wat is dat toch met foodfilms…Tip: ga nooit met een rammelende maag naar de bioscoop, je scoort in de pauze geheid een megabak popcorn of zo’n grote beker te lekker roomijs met chocoladekoekjes. Nu hadden M en ik ons thuis geïnstalleerd en heel veilig goed geluncht. De limonade kon ons welgeteld een kwartier lang zoet houden, maar toen in de film de eerste fles wijn onder het genot van een grote pan pasta werd geopend, kwamen ook hier de kaasjes met wijn op tafel. Thuis voor de buis heeft toch echt voordelen. Na de aftiteling de keuken in voor een Italiaans gerecht. Ik wilde entrecote met rode wijnsaus maken. Boers en stoer alsof we figuranten waren in de film. Klein, toch niet onoverkomelijk probleem…de rode wijn was op dus dat feest ging niet door. Maar gelukkig was er nog wel biefstuk en broccoli. Daarbij een met balsamico doordrenkte boterrol en wij waanden ons even in een heuse Italiaanse taverne.
- 2 biefstukken a 150 gram
- Olijfolie
- Zout
- Peper
- 1 stronk broccoli
- 25 gram boter
- 100 ml water
- Peper
- Zout
- 50 gram boter op kamertemperatuur
- 1 el geraspte parmezaanse kaas
- 2 el balsamico azijn
- Bestrijk de biefstukken rondom met de olijfolie
- Verhit een grillpan op hoog vuur
- Gril de biefstukken naar wens rare, medium of doorbakken
- Laat een paar minuten rusten onder aluminiumfolie
- Smelt de boter in een kookpan
- Snij de broccoli fijn (ook de steeltjes)
- Doe de broccoli samen met het water in de pan en kook 30 minuten met deksel op de pan
- Pureer dan met een staafmixer tot gladde crème
- Voeg zout en peper naar smaak toe en pureer nogmaals met de staafmixer
- Kneed de boter met de kaas en azijn tot een homogene massa
- Leg op een stuk plastic huishoudfolie en rol op tot een 'worstje' waarbij je de uiteinden als een toffee in elkaar draait
- Leg minimaal twee uur in de koelkast om op te laten stijven
- Snijd er dan vier ronde plakken uit
- Trek een mooie streep van de broccoli crème over twee borden
- Leg daarop de biefstuk
- Leg op elke biefstuk twee plakken boter
- Serveer met een groene salade en gebakken aardappels
Geef een reactie