Peuselhappie
Bobotie, een gehaktbrood gevuld met vers en gedroogd fruit, is de trots van de Zuid-Afrikaanse bevolking. Het is zelfs zo populair dat Knorr het gerecht heeft opgenomen in hun wereldgerechten-serie. Zeg nu zelf, dan weet je dat je het gemaakt hebt in de culinaire wereld.
Je kunt het gerecht vergelijken met onze nationale held: de gehaktbal. Bij vele onder ons staat deze bal met jus wekelijks op tafel. Zoals elk Nederlands gezin een andere bereiding heeft voor de gehaktbal, zo kent de Bobotie ook vele varianten. De basis is echter altijd gehakt, appel, rozijnen en heel belangrijk, kerrie. Er zijn Zuid-Afrikaanse mama’s die er zoal abrikozen of bananen doorheen mengen. Persoonlijk vind ik dat te zoet. Als jij deze ingrediënten wel lekker vindt, gewoon door het mengsel verwerken.
Ik bereidde de bobotie in vier mini schaaltjes, maar je kunt het gerecht uiteraard ook in een grote schaal klaarmaken. Even in de oven en dan heb je een heerlijk, op z’n Zuid-Afrikaans peuselhappie. Of zoals wij zeggen: een lekker gerecht.
- 500 gram rundergehakt
- 2 zoet/zure appels, geschild en geraspt
- 2 el sinaasappelschil
- 4 el rozijnen
- 2 el kerriepoeder
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 ui, zeer fijngesneden
- 3 el paneermeel
- 2 eieren
- 100 ml melk
- 250 gram verse snijbonen
- 1 witte zoete ui
- 1 el olijfolie
- Sap van een ½ citroen
- 3 tl zeezout
- 1 tl zwarte peper
- 10 groene olijven met piment
- Meng het gehakt met de appel, sinaasappelschil, kerriepoeder, knoflook, ui, paneermeel, rozijnen en 1 ei
- Kneed tot homogene massa
- Verdeel het gehakt over 4 schaaltjes of 1 grote schaal
- Zorg dat er nog minimaal 1 centimeter ruimte aan de bovenkant overblijft
- Verwarm de oven op 180 graden
- Zet de schaal(tjes) 20 minuten in de oven
- Klop het overgebleven ei los met de melk
- Verdeel dit over de 4 schaaltjes of de schaal
- Zet nog 10 minuten in de oven
- Serveer met de snijbonensalade
- Snijbonen salade
- Was de snijbonen schoon en haal de topjes eraf
- Snijd de snijbonen in hele dunne reepjes
- Doe de snijbonen in een pan met net genoeg water zodat ze net onderstaan
- Voeg 1 tl zeezout aan het water toe en breng het aan de kook
- Kook de snijbonen in 10 minuten gaar
- Giet vervolgens de snijbonen af
- Snij de ui in dunnen ringen
- Meng in een grote kom de warme snijbonen met de ui en de groene olijven
- Meng vervolgens het citroensap, olijfolie, overige zeezout en zwarte peper door elkaar, en schenk dit over de snijbonen salade en dek de kom af
- Laat de smaken minstens een uur in de koelkast op elkaar intrekken
Geef een reactie