Maat XL
Als ik in een restaurant uit eten ga, kijkt de carpaccio mij als voorgerecht altijd verleidelijk aan. Ik weet het…. Spannend is ie niet deze Italiaanse klassieker. Maar toch kun je jezelf als kok er lelijk je vingers aan verbranden. Nou ja, figuurlijk gesproken, want het gerecht is uiteraard koud.
En daar zit ‘m nu net de crux. Sommige koks serveren de carpaccio rechtstreeks uit de diepvries lijkt het wel. Zo koud dat je acuut bevroren tandvlees hebt. Ik heb het ook eens meegemaakt dat ik een carpaccio kreeg met pinda’s en oude kaas. Of met cashewnoten en een verlepte berg sla erop. Je snapt, dat waren geen successen. Het lekkerst vind ik een carpaccio van botermals vlees dat op kamertemperatuur is. Geen malle fratsen als pinda’s en cashewnoten, maar gewoon de good old pijnboompit. En parmezaanse kaas met rucola om het gerecht compleet te maken.
Stiekem vind ik het gerecht altijd te klein. Zo lekker kan carpaccio namelijk soms zijn. Vandaag maakte ik er een heus hoofdgerecht van door er groene asperges aan toe te voegen en per persoon 100 gram vlees te rekenen in plaats van de gebruikelijke 50 gram. Carpaccio XL dus.
Serveer er een knapperig broodje bij en extra vierge olijfolie om het brood in te dopen.
- 200 gram carpaccio
- 50 gram geraspte parmezaanse kaas
- Handvol geroosterde pijnboompitten
- 200 gram gemengde rucola sla
- 100 gram groene aspergetips
- Olijfolie extra vierge
- Peper
- Zout
- Verdeel de carpaccio over twee borden
- Maal daar peper en zout naar smaak over heen
- Kook de asperges in drie minuten kort gaar en giet er koud water over heen om het kookproces te stoppen
- Giet de asperges af en verdeel over de carpaccio
- Strooi de pijnboompitten en kaas over de carpaccio
- Hussel de sla met een flinke scheut olijfolie
- Verdeel de sla over de borden
- Serveer met knapperig brood en extra olijfolie om het brood in te dopen
Geef een antwoord