Vakantieplannen
Hebben jullie de vakantieplannen al gemaakt? Heerlijk is dat altijd om alvast het internet door te spitten op zoek naar de allerleukste aanbiedingen of bestemmingen. Vroeger als kind ging ik elk jaar met de caravan naar Frankrijk. Vier weken bivakkeerden we op een Franse camping met elke dag een ijsje en een croissant. Dat was dus elke dag feest!
Toen ik eenmaal de puberleeftijd had bereikt en de ijsjes en croissants mij niet langer konden bekoren ging ik met vriendinnen op vakantie. Dan zat ik 24 uur in een krappe bus op weg naar de Spaanse costa’s. Moet ik nu ook eerlijk gezegd niet meer aan denken. En nog later, toen ik meneer CurlsCulinair ontmoette gingen we op reis naar Thailand, India, Cuba en nog meer uitheemse oorden.
Maar waar je ook naartoe gaat het eten speelt bij mij een zeer belangrijke rol. Lokale specialiteiten proeven vind ik het allerleukst om te doen. Natuurlijk is dat niet altijd even geslaagd en lekker. Ik zal het gezicht van een reisgenoot die een hele varkenskop op zijn bord kreeg dan ook niet snel vergeten. Of de gigantische gegrilde oester die ik in Japan at en waar ik echt van moest kokhalzen ook niet. Gelukkig heb ik tal van heerlijkheden gegeten en zal dat hopelijk de komende jaren nog veel gaan doen.
Deze Franse cassoulet is een echte klassieker en prijkt veelvuldig op de menukaart van diverse Franse restaurants. Probeer maar eens en waan jezelf op een liefelijk dorpspleintje zittend aan een gammel tafeltje op dito stoel. Heerlijk met een glaasje gekoelde lichte rode wijn. Sante!
- 4 worsten naar keuze (ik gebruik runderworst)
- 2 medium venkelknollen, fijn gesneden
- 1 grote rode ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 blik gepelde tomaten op sap
- 400 gram uitgelekte witte bonen
- 1 el tomatenpuree
- 125 ml kippenbouillon
- ½ tl chilipoeder
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 1 tl oregano
- 100 gram geraspte parmezaanse kaas
- 4 el platte peterselie, fijngehakt
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- Verhit een scheut olijfolie in een diepe pan
- Braad de worstjes volgens de verpakking gaar
- Haal ze uit de pan en snijd in duimgrote stukken
- Bak de knoflook, ui, venkel en chilipoeder in circa 20 minuten zacht en gaar
- Tussendoor een paar keer omscheppen
- Voeg dan de tomatenpuree toe en stoof nog 5 minuten op laag vuur
- Voeg dan de bouillon, tomaten op sap, oregano, rozemarijn en de witte bonen en worstjes toe
- Schep alles goed door elkaar
- Plaats een deksel op de pan en sudder de cassoulet 20 minuten op laag vuur
- Voeg dan peper en zout naar smaak toe
- Strooi er de kaas en peterselie over
- Dien op in de pan met knapperig brood en frisse salade
Geef een reactie