Sprinkie
Naast zijn liefde voor mij heeft de mister nog een andere passie. Hij is namelijk verzot op de Indonesische keuken. Vroeger, toen we nog geen fiscale partners waren en hij nog onder de ouderlijke dakpannen woonde, was het al zijn lievelingskostje. Hij heeft nog zoete herinneringen aan het Indonesische restaurant waar zijn vader hem, bij gebrek aan kookzin, vaak mee naar toe nam. Al op tweejarige leeftijd was de pot met sambal niet veilig en maakten balletjes frikadel deel uit van zijn culinaire repertoire. Later werden deze ballen onderdeel van een uitgebreide rijsttafel, want kleine jongens worden nu eenmaal groot. Dit stoofgerecht met ketjap staat in Indonesië als daging smoor op de kaart. Laat alsjeblieft het vlees uren sudderen, liever een uur langer dan korter. Het gerecht is van origine mild, maar ik heb er nog een schep sambal in gedaan voor een beetje extra pedis. M likte in elk geval vergenoegd zijn kom leeg. Ik serveerde er sperzieboontjes met sambal en geraspte kokos, kroepoek en witte rijst bij. Je kunt dit gerecht ook als onderdeel van een rijsttafel serveren. Dan is het voor vier personen zeker genoeg. Selamat makan!
Voor twee personen als hoofdgerecht
Voor vier personen als onderdeel van een rijsttafel
- Circa 500/600 gram sukadelappen
- 7 el zoete ketjap manis
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 3 uien, fijn gesneden
- 300 ml water
- 0.5 tl kruidnagelpoeder
- 1 el tamarinde pasta of 0.5 el tomatenpuree
- 1 el sambal (optioneel)
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- 500 gram sperzieboontjes
- 1 el sambal
- 1 el ketjap manis
- 1 el geraspte kokos
- Verhit een scheut olijfolie in een grote diepe pan waar een deksel op past
- Snijd het vlees in dobbelstenen
- Fruit de uien, knoflook en rode peper in een paar minuten glazig
- Voeg het vlees toe en bak het in enkele minuten aan elke kant bruin
- Voeg de tamarinde pasta en de ketjap, sambal en het water toe
- Breng het aan de kook
- Zet dan het vuur op het allerlaagste pitje
- Laat het vlees vijf uur stoven
- Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan en leg op een bord
- Zet het vuur nu hoog en laat de saus vijf minuten inkoken tot een stroperige saus
- Zet het vuur dan weer laag en doe het vlees terug in de pan
- Laat nog een half uur sudderen
- Kook de sperzieboontjes in 10 minuten gaar en giet af
- Voeg de sambal en ketjap toe en schep goed om
- Doe de boontjes in een kom en bestrooi met de kokos
Geef een reactie