Dubbel feest
Mijn liefde vond dat het wel weer eens tijd was voor een good old burgerfestijn. En dan niet zomaar even een lullig burgertje op zo’n slap wit broodje met kleffe saus, nee, een krachtpatser maat XL was de wens. En wat doe je dan als lieftallige vriendin, juist, je bedenkt een burger waar je U tegen zegt. Geïnspireerd op het programma Grillmasters, waar elke week druk gebbqt wordt, maakte ik een dubbele burger met ei en een zelfgemaakte saus. Deze saus is een variant op de welbekende donkere Engelse HP-saus. Kleverig en vol van smaak druipt hij van de burger. Het vlees natuurlijk wel grillen voor die heerlijke rooksmaak. Paar plakken cheddar om het af te maken en vooruit ook wat schijven tomaat. Lijkt het tenminste nog enigszins gezond. En dan the moment of truth… De mister zette zijn tanden in deze real deal hamburger. Het halleluja gevoel kwam op en ik moest werkelijk mijn eigen burger verdedigen. Burgerfeest was geslaagd. Voor de echte diehards kun je er nog patat met een klodder mayonaise bij serveren.
- 400 gram rundergehakt
- 1 kleine rode ui, heel fijn gehakt
- 1 teen knoflook, heel fijn gehakt
- Paar druppels tabasco
- 1 el worcestersaus
- Peper
- Zout
- 1 grote vleestomaat
- 2 eieren
- 4 plakken cheddarkaas
- 4 grote slabladeren
- 2 Italiaanse bollen
- 200 gram dadels
- 80 ml appelazijn
- 125 ml water
- 1 teen knoflook, grof gehakt
- ¼ tl kruidnagelpoeder
- ¼ tl gerookt paprikapoeder (of anders gewone paprikapoeder)
- 4 el tomatenketchup
- 2 el schenkstroop
- 4 el tamarindesaus
- 1 el Worcestersaus
- Doe het gehakt in een kom
- Voeg de ui en knoflook en de tabasco en worcestersaus toe
- Maal er peper en zout overheen
- Kneed alles goed door elkaar en vorm er vier platte burgers van
- Gril de burgers in circa ⅘ minuten per kant op een bbq of gebruik een grillpan
- Bak de eieren en zorg dat de dooiers meegebakken worden
- Snijd de broodjes in drie plakken
- Beleg elk broodje met sla, tomaat, burger, ei, cheddarkaas en een dot saus. Herhaal dit voor een dubbele burger.
- Geef er extra saus bij aan tafel
- Verwijder de pitten uit de dadels en snijd ze in kleine stukjes
- Doe de dadels samen met de knoflook, kruidnagelpoeder, gerookt paprikapoeder, water en appelazijn in een steelpan
- Breng op matig vuur aan de kook
- Laat circa twee minuten pruttelen
- Voeg dan de tamarindesaus, ketchup, worcestersaus en schenkstroop toe en roer goed door
- Zet het vuur laag en laat twintig minuten zacht koken
- Roer af en toe even door
- Laat de saus dan afkoelen
- Pureer met een staafmixer tot gladde saus als de saus voldoende is afgekoeld
Geef een reactie