Lokaal gehaald uit de supermarkt
Noem me maar ouderwets, maar ik snap soms echt niet wat er nu zo hip is aan al die ecologische verantwoorde winkels. Ik stapte er onlangs weer eens een binnen en tja, het ruikt op de een of andere manier toch altijd een beetje naar een stal. Klinkt jullie dat bekend in de oren of ben ik de enige die haar neus moet laten nakijken… Ik was dan ook lichtelijk bevooroordeeld toen er in de stad een geheel nieuwe, hippe, biologische winkel werd geopend met alleen maar lokale producten. En omdat mijn nieuwsgierigheid won, besloten mijn liefde en ik er toch een uitje van te maken. Tout Amersfoort was uitgerukt en zat blasé aan hun ontzettend verantwoorde biologische, maar vooral lokale, sapjes te nippen. In de schappen lagen broden, groentes en biertjes gebroederlijk naast elkaar. Je moet wel een goed gevulde portemonnee meenemen, want goedkoop is al dat lokale voedsel niet. Je zou zeggen dat het juist goedkoper is door het gebrek aan transportkosten, maar dat zal ik wel helemaal verkeerd zien. Ik kocht daarom alleen een potje met specerijen voor het kruiden van vlees. Thuis ging de bbq aan en werden de entrecotes eens goed verwend met de nieuw verworven kruid. Daarbij maakte ik een venkel/bonenpuree dat goed past bij geroosterd vlees. Daarbij een glas zachte rode wijn en wat sneden brood. Dat onze maaltijd totaal niet lokaal verantwoordelijk was, maakte voor de smaak niet uit. Het gezegde luidt immers: alles wat van ver komt, is lekker.
- 2 entrecotes
- 2 el Man in the Pan specerijenmix
- Olijfolie
- 1 grote venkelknol
- 400 gram cannellinibonen uit blik
- 2 tenen knoflook
- Sap van halve citroen
- Peper
- Zout
- Doe een scheut olijfolie in een steelpan
- Snijd de venkel in grove stukken
- Stoof de venkel en de fijngehakte knoflook op laag vuur in 30 minuten tot de venkel zacht is
- Giet de bonen af en voeg na 20 minuten toe aan de venkel en knoflook
- Laat 10 minuten meekoken
- Knijp er dan de citroen boven uit
- Breng op smaak met een flinke snuf peper en zout
- Pureer alles met een staafmixer of in een keukenmachine tot gladde puree
- Schep in een mooie kom en serveer bij de entrecotes
- Wrijf de entrecotes goed in met olijfolie
- Wrijf daarna elke entrecote in met 1 eetlepel van het specerijenmengsel
- Gril de entrecotes op de bbq of in een grillpan rosé.
Geef een reactie